NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Unul din trei români muncește fără acte. Statul pierde miliarde de euro

Unul din trei români lucrează la negru. De la muncitori în construcţii la vânzători, mulţi acceptă orice slujbă doar pentru a-şi plăti datoriile de la lună la lună.

 

  

În cel de-al doilea trimestru, numărul salariaţilor români cuprinşi în acte a scăzut cu 3%, potrivit Biroului European de Statistică. Este cea mai mare scădere din rândul statelor comunitare. În pierdere iese şi bugetul, cu peste 4 miliarde de euro, arată datele Consiliului Fiscal.

Peste 1,5 milioane de români lucrează la negru, iar peste o treime dintre ei muncesc în construcţii

„Activitatea firmelor s-a restrâns o vedem și la Registrul Comerțului și se vede și în încetinirea creșterii economice. A dus la scăderea locurilor de muncă ”, spune Cristian Pârvan, secretarul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Economiştii atrag atenţia că munca la negru aduce pierderi bugetului de stat, pentru că patronii nu plătesc taxe, dar angajaţilor – ei nu au niciun fel de protecţie socială.

„Avem o presiune fiscală mare. Patronii preferă să angajeze la negru și să nu plătească contribuții, nici pentru angajat nu e o soluție bună, neavând contribuții sociale, la pensii”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

O soluţie pentru scoaterea la lumină a celor care muncesc fără documente legale ar fi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, susţin oamenii de afaceri. Dacă va fi sau nu aşa, rămâne de văzut de luna viitoare, când măsura intră în vigoare.

 Sursa: oradeiasi.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Statul îşi numără proprietăţile imobiliare din județ

Redacția

Noul program „Rabla”

Redacția

Un bărbat fără permis de conducere, depistat la volan de polițiștii de frontieră ieșeni

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site