NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Unt topit, ciuperci otrăvitoare și fascinanta poveste a unei invenții istorice: termometrul

Ne măsurăm frecvent temperatura în pandemie. Pretutindeni, de la cabinete medicale la baruri și restaurante, ea ne poate fi controlată ca o condiție pentru acces. Iar povestea originii termometrului, dispozitivul nelipsit în viețile noastre, este spusă de prestigioasa revistă Time.

La începutul secolului al 17-lea, în timpul Revoluției Științifice, când frontierele cunoașterii erau marcate cu noi căi de cuantificare a fenomenelor naturale, Galileo Galilei elabora noi metode, inovative și empirice, în astronomie, fizică și inginerie. El a condus omenirea și spre o realizare mai puțin cunoscută, dar esențială: posibilitatea măsurării căldurii.

La acea vreme, o mulțime de dispozitive de măsurare și unități de măsură erau inventate, conducând în cele din urmă la standardele actuale. Galileo este creditat cu invenția termoscopului, un dispozitiv pentru măsurarea căldurii. Dar nu era un termometru. Nu putea să măsoare din cauză că nu avea scară.

Pe la 1612, un venețian cu un nume atât de frumos că-l folosea de două ori, Santorio Santorio, a adus îmbunătățiri importante termoscopului. El este creditat cu adăugarea unei scări – un avans la fel de fundamental ca și însăși inventarea dispozitivului.

  

Primele termoscoape constau într-un tub vertical de sticlă cu o bulă în vârf și baza scufundată într-un vas cu un lichid ca apa,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements

Related posts

Facilităţi pentru firmele care angajează foşti deţinuţi sau toxicomani

Redacția

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Este momentul iniţierii unui nou lockdown de două săptămâni

Redacția

Britanicii, la munca câmpului în vreme de pandemie. În lipsa angajaților sezonieri străini, guvernul cheamă la lucru mii de localnici

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site