RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Unic în România: Iaşul, dezinfectat noaptea cu „Tunul“ tip Wuhan

Salubris utilizează, în premieră naţională, o autospecială cu structură de pulverizare a vaporilor, aşa-numitul „tun de ceaţă“. Noul utilaj a primit recent avizul DSP Iaşi

Municipalitatea a demarat activităţi de dezinfecţie cu o soluţie tehnică după model chinez. Salubris utilizează, în premieră naţională, o autospecială cu structură (aşa-numitul „tun de ceaţă“) pentru pulverizarea vaporilor de apă. Utilajul a fost achiziţionat anul trecut de către operatorul de salubritate şi, de câteva nopţi, circulă prin cartierele Iaşului şi pulverizează hipoclorit de sodiu. Salubris a obţinut recent avizul de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru utilizarea acestui produs biocid.

Directorul Salubris, Cătălin Neculau, a declarat ieri că a prezentat mai multe tipuri de astfel de produse biocide la DSP, iar instituţia a recomandat utilizarea hipocloritului de sodium pentru domeniul public. În fiecare noapte, sunt golite circa 5 cisterne, cu precizarea că este utilizată o soluţie diluată (hipoclorit cu apă). „Societatea a achiziţionat utilajul anul trecut. Am văzut că în Wuhan (epicentul pandemiei, n.r.), din 9 februarie, cei de acolo folosesc acest tun de ceaţă. Am început şi noi să-l utilizăm, ne oferă un grad mai mare de acoperire. Programul se desfăşoară în fiecare noapte, pe perioadă nedeterminată, la câteva zile intrăm din nou pe străzi pe care, anterior, a fost făcută dezinfecţie“, a declarat ieri şeful Salubris.

În primele trei nopţi, autospeciala operatorului a dezinfectat zone din cartiere precum Centru, Tudor Vladimirescu, Bucium, Nicolina, CUG, Copou, Păcurari, Frumoasa, Canta şi Dacia. „Această soluţie tehnică de dezinfectare este o premieră naţională, şI sperăm să obţinem rezultatele scontate, dar asta doar dacă, împreună, facem efortul de a respecta măsurile de izolare socială, de limitare a contactelor directe dintre noi şi de respectare a igienei personale“, a declarat, la rândul lui, primarul Mihai Chirica. Potrivit autorităţilor locale, dezinfectarea pe bază de hipoclorit de sodiu completează programul de spălare a străzilor şI trotuarelor cu apă (şi, după caz, detergent), cele două activităţI desfăşurându-se în paralel. 

  

ZIARUL DE IASI

Related posts

Minivacanță pentru bugetari de Paște

Redacția

Campanie de împădurire în comunele din zona Pașcaniului

Teona Gherasim

Pintilie despre noua criză a apei calde: „Sunt trist pentru că mă gândesc că vom avea această administrație la Pașcani, încă un an de zile! Oamenii se spală la lighean ca pe vremea lui bunicu!”

Răzvan Grecu
Încarcă...