NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un nou apel pentru a dona sânge: operaţii amânate din cauza crizei

În ultima perioadă, media persoanelor care se prezintă la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) este undeva la 40, foarte puţin pentru nevoile spitalelor. Iar ca acestea să fie acoperite ar fi nevoie de 90 de donatori zilnic.

“Facem apel în continuare la lume să se prezinte, pentru că e nevoie de mai mulţi, pentru că nu toţi care se prezintă pot să şi doneze. Doar la începutul săptămânii cred că am avut vreo 70 de donatori, după care au fost 50. Este o medie total insufientă pentru nevoile Iaşului. Este nevoie de toate grupele de sânge, dar în special pe cele cu RH-ul negativ, care sunt mai rare”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi.

 
Chiar dacă nu este acută, lipsa de sânge duce la amânarea de operaţii, după cum se întâmplă şi la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”.
 
“Numărul de operaţii care necesită sânge depăşeşte numărul donaţiilor, şi atunci operaţiile sunt reprogramate”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului “Sf. Spiridon”.
 
 Cei care vor să doneze trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: o stare de sănătate bună, o greutate de peste 58 de kilograme în cazul femeilor şi de peste 60 kilograme în cazul bărbaţilor. De asemenea, este interzis consumul de băuturi alcoolice cu 72 de ore înainte de donare.
 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Spălarea corectă a mâinilor scade la jumătate numărul infecţiilor

Redacția

Patru bărbaţi la spital după ce au fost victimele unor agresiuni

Ema Roman

Proiect de zeci de milioane, blocat de un dispozitiv de… 20 de lei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site