RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un nou apel pentru a dona sânge: operaţii amânate din cauza crizei

În ultima perioadă, media persoanelor care se prezintă la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) este undeva la 40, foarte puţin pentru nevoile spitalelor. Iar ca acestea să fie acoperite ar fi nevoie de 90 de donatori zilnic.

“Facem apel în continuare la lume să se prezinte, pentru că e nevoie de mai mulţi, pentru că nu toţi care se prezintă pot să şi doneze. Doar la începutul săptămânii cred că am avut vreo 70 de donatori, după care au fost 50. Este o medie total insufientă pentru nevoile Iaşului. Este nevoie de toate grupele de sânge, dar în special pe cele cu RH-ul negativ, care sunt mai rare”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi.

 
Chiar dacă nu este acută, lipsa de sânge duce la amânarea de operaţii, după cum se întâmplă şi la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”.
 
“Numărul de operaţii care necesită sânge depăşeşte numărul donaţiilor, şi atunci operaţiile sunt reprogramate”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului “Sf. Spiridon”.
 
 Cei care vor să doneze trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: o stare de sănătate bună, o greutate de peste 58 de kilograme în cazul femeilor şi de peste 60 kilograme în cazul bărbaţilor. De asemenea, este interzis consumul de băuturi alcoolice cu 72 de ore înainte de donare.
 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

  

Related posts

Patru persoane cu tulburări psihice, transportate cu poliția la Spitalul Psihiatric Socola

Răzvan Grecu

Pășcănean transportat la spital după ce a fumat etnobotanice

Oana Cordoneanu

Încă un deces pus pe seama rujeolei, la Spitalul de Boli Infecțioase

Redacția
Încarcă...