RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelorSănătate

Un bătrân din Miroslovești s-a autoincendiat. Are arsuri de gradul 2 şi 3 pe 55% din suprafaţa corpului

Clinica de Chirurgie Plastică şi Recuperatorie (CCPR) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sfântul Spiridon este ocupată 120%. Pentru internarea unui pacient cu arsuri severe după ce s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc, în weekend, a fost efectiv necesară suplimentarea capacităţii secţiei ATI-Arşi cu un pat adus din exterior. Situaţia este similară la nivelul întregii ţări, astfel că orice nou caz grav ar trebui transferat în acest moment într-o clinică din străinătate.

A fost adus un pat ATI din altă clinică pentru a fi salvat

Alarma a fost dată sâmbătă, când un bărbat de 76 de ani din localitatea Soci, comuna Mirosloveşti, a fost transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul de Urgenţă Sfântul Spiridon. Bărbatul prezenta arsuri de gradul 2 şi 3 pe 55% din suprafaţa corpului. Arsurile au fost cauzate în urma unui act suicidal. Mai exact, bărbatul s-a autoincediat, folosind un combustibil lichid. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi, a precizat că pacientul are afectate faţa, gâtul, toracele şi membrele superioare.

“La momentul respectiv, s-a luat legatura cu Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că era dificil de primit acest pacient. Foarte mulţi arşi sunt internaţi la Spitalul Sfântul Spiridon, centru pentru această categorie de pacienţi pe zona de Nord-Est. S-a discutat şi cu cei de la Timişoara, Bucureşti, Braşov, dar din păcate alt loc de ATI nu exista. S-a găsit o soluţie în cele din urmă pentru acest pacient chiar la CCPR. Cert este că în momentul de faţă CCPR nu mai poate interna niciun pacient cu arsuri severe. Dacă ar exista un alt caz similar acum, ar trebui găsită o soluţie la nivel de ţară sau, dacă nu, ar trebui efectuat un transfer la o clinică din străinătate, asta şi pentru că echipele medicale specializate sunt puţine ca număr. De obicei, în aceste cazuri de mare ars, situaţia privind ocuparea paturilor se schimbă prin decesul unui pacient grav”, a explicat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu.

Majoritatea pacienţilor cu arsuri ajung la spital în urma unor accidente casnice, pe fondul sau nu al consumului de alcool. Coordonatorul SMURD Iaşi a spus că principala cauza este lipsa de prevenţie, atenţie şi educaţie.

  

12 pacienţi au fost transferaţi în străinătate în jumătate de an

Cazul pacientului de la Mirosloveşti a demonstrat încă o dată că numărul paturilor ATI destinate marilor arşi este insuficient. Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, prezentat în octombrie 2021, aproximativ 10.000 de pacienţi se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere şi tratament de specialitate. Dintre aceştia, 1.500 de pacienţi reprezintă cazuri de severitate medie şi mare, care necesită îngrijiri spitaliceşti cu o durată mai mare de două săptămâni şi, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată. Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Related posts

Copil de trei ani din Tătăruși, la spital după ce a băut insecticid

Ema Roman

Șapte obiceiuri zilnice care te ajută să reduci stresul

Redacția

S-a înregistrat primul deces cauzat de virusul West Nile! La Iași sunt 4 pacienți infectați

Redacția
Încarcă...