NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Turkmenistanul, sufocat de cultul personalităţii, e la un pas de colaps

Odată cu găzduirea unui important eveniment economic regional, Turkmenistanul încearcă să îşi prezinte strălucirea superficială, dar realitatea este că cetăţenii săi suferă de foame şi ţara se află pe marginea prăpastiei.

Bărbaţi îmbrăcaţi în blănuri albe călăresc cai prin stepă, rânduri de maşini moderne strălucesc în soare, păsări flamingo roz se dau în spectacol pe fundalul unui cer albastru şi un iaht alb traversează apele turcoaz ale Mării Caspice.  

  

Acestea sunt scene idilice dintr-un filmuleţ de un minut ce promovează Forumul Economic Caspic, care reuneşte în perioada 11-12 august şefi de state din Iran, Rusia, Azerbaijan şi Kazahstan, în staţiunea Avaza, prezentată de Ministerul de Externe ca „Las Vegas-ul” ţării.

Dar realitatea pentru cei 5,85 milioane de oameni care trăiesc în acest stat autoritar izolat este total diferită. Controlul strict asupra presei înseamnă că informaţia se prelinge cu greu în afara ţării, dar încălcarea drepturilor omului este ceva obişnuit, activiştii dispărând deseori; de asemenea, munca silnică este un aspect îngrijorător, potrivit Human Rights Watch.  

Ca naţiune izolată, Turkmenistanul rivalizează cu Coreea de Nord. Puţin peste 6.000 de persoane au vizitat ţara în 2016, potrivit presei locale. Obţinerea vizelor de intrare în ţară este deosebit de grea. Staţiunea Avaza este goală în cea mai mare parte a anului, notează CNN.  

Ani de zile, Turkmenistanul a reuşit să supravieţuiască din rezervele sale de gaze naturale. Însă odată cu prăbuşirea preţului gazelor, din ultimii ani, situaţia se agravează – un raport recent al think tank-ului britanic Foreign Policy Center sugerează că ţara din Asia Centrală este pe punctul de a se prăbuşi.

„Nu există suficientă hrană în magazinele de stat, aşa că, în fiecare dimineaţă, oamenii trebuie să stea la coadă ore întregi pentru a cumpăra făină, pâine sau zahăr”, spune Ruslan Myatiev, care conduce site-ul independent de ştiri Turkmen.news din Olanda şi care primeşte informaţiile de la o reţea de informatori locali.  

Articol integral pe www.adevarul.ro

Advertisements

Related posts

Transfăgărășanul s-a redeschis. Ce probleme întâmpină turiștii care ajung aici

Redacția

DRDP şi-a retras utilajele de la Podu Iloaiei

Redacția

Decizie în dosarul Colectiv: Instanța a respins cererea supravieţuitorilor de accelerare a procesului de judecată

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site