Trei cazuri de meningita cu virusul West Nile în judeţul Suceava. Toate au fost depistate la persoane trecute de 80 ani. Un bătrân a murit.
Direcţia de Sănătate Publica Suceava a anunţat că au fost depistate trei cazuri de meningita cu virusul West Nile la persoane din Fântânele, Bosanci şi Suceava.
”O persoană, în vârstă de 83 ani, din Bosanci, a decedat din cauza afecțiunilor cronice grave. Celelalte 2 persoane diagnosticate, un bărbat de 81 ani, din Fântânele, este internat la Secția de Boli infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, cu evoluție favorabilă, iar un bărbat de 88 ani, din Suceava, este în stare mai gravă, fiind și el internat la spitalul județean”, a anunţat DSP Suceava.
Potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean Suceava, pacienţii s-au prezentat cu febră, cefalee, sindrom confuzional. Toţi au fost diagnosticaţi cu meningita, iar pentru identificarea agentului patogen s-a efectuat puncţie cu recoltare de lichid cefalorahidian.
Pacientul de 81 de ani a avut evoluţie favorabilă şi a fost externat pe 17 august, pacientul de 83 de ani a decedat ieri, pe fondul comorbiditatilor. Pacientul de 88 de ani, a fost internat pe 29 iulie şi se afla în stare gravă la AŢI.
DSP Suceava a solicitat celor trei UAT-uri să ia măsuri pentru dezinsecție. Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile şi poate pune viaţa în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar dureri de cap ușoare sau febră.
Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi. West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele semne apar și la 2-6 zile de la infectare. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, simptomatologia poate debuta tardiv, la 21 de zile.
Virusul nu se transmite de la o persoană la alta prin atingere, tuse, strănut sau mângâierea animalelor vii ori manevrarea celor moarte şi nici prin consumul de carne infectată, dacă sunt respectate instrucțiunile de preparare.