RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieȘtirea zilei

 Traseul centurii de la Podu Iloaiei: noi modificări ale proiectului. Am putea circula pe acolo anul viitor

Proiectul drumului nou de ocolire a oraşului Podu Iloaiei începe să prindă contur. Însă, de la proiectare la execuţie este cale lungă: calvarul rutier din zonă ar putea lua sfârşit, într-un scenariu optimist, spre finalul anului 2025, după o investiţie de aproape 60 milioane lei. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi traseul drumului de 4,3 km, alternativă de trecere prin zona Podu Iloaiei.

Varianta finală a studiului de fezabilitate va fi supusă aprobării pe parcursul lunii ianuarie. Documentaţia a fost deja analizată de autorităţi, dar, în această perioadă, este revizuită pentru a fi repoziţionat unul dintre punctele de intersecţie cu drumul european (spre Budăi) astfel încât să coincidă cu breteaua care va lega autostrada A8 de DN28: noua legătură va fi la câteva sute de metri de cea prevăzută iniţială.

Planurile de situaţie ne-au fost furnizate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP). Directorul instituţiei Ovidiu Laicu ne-a precizat că studiul revizuit va ajunge la DRDP în cursul săptămânii viitoare.

„Legătura spre A8 este suplimentară cerinţelor iniţiale pentru realizarea documentaţiei, aceasta a fost necesară pentru ca racordarea drumului să fie făcută în nodul A8”, a declarat şeful DRDP. Potrivit acestuia, investiţia în drumul nou ajunge la 56,1 milioane lei, construcţiile şi montajul fiind 45,9 milioane lei.

  

El a subliniat că DRPD a aflat târziu de această cerinţă, în toamna anului trecut, după ce studiul deja fusese finalizat. Potrivit lui Ovidiu Laicu, acesta lucru a fost posibil după ce a fost bătut în cuie traseul A8 prin judeţul Iaşi – din acest punct de vedere, ruta a suferit o serie de modificări pe parcursul unui an, în urma solicitărilor venite de pe plan local şi judeţean.

„După ce va fi predat studiul revizuit, respectiv după 5 ianuarie, va începe perioada de obţinere a avizelor şi, ulterior, va putea fi lansată licitaţia”, a mai spus Ovidiu Laicu.

Din schiţele furnizate de DRDP se poate observa faptul că, pe cea mai mare parte a lungimii sale, drumul va fi paralel cu calea ferată. La km 3,8, la circa 500 metri distanţă de intersecţia cu drumul european (la ieşirea din Podu Iloaiei spre Iaşi) va fi amenajat un pod peste Bahlui. Atât la ieşirea din oraş, cât şi la intrare, sunt prevăzute intersecţii giratorii. Conform caietului de sarcini aferent licitaţiei de proiectare, drumul va avea 2 benzi (o singură bandă pe sens), cu o lăţime a platformei de 12 m, în condiţiile în care partea carosabilă va avea 7 m, iar acostamentele câte 2,50 m.

Studiul de fezabilitate a fost întocmit de Incons Development, o firmă din Bucureşti, pentru o sumă de aproape 700.000 lei.

Podu Iloaiei, un calvar pentru şoferi

Sunt deja câţiva ani de când trecerea prin Podu Iloaiei a devenit un calvar pentru ieşeni. În weekenduri, cozile se întind pe kilometri întregi. Până la momentul în care va fi gata drumul ocolitor, soluţia DRDP este de a monta semafoare. Sistemul de semaforizare este deja pregătit, după cum declara şeful DRDP la finalul anului trecut, şi ar putea fi funcţional până la sfârşitul lunii în curs.

În acest sens, vara trecută au fost făcute mai multe teste în Podu Iloaiei, pentru a determina timpii de semaforizare.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Nu toți bugetarii vor avea leafa mărită în 2024. Care sunt excepțiile cuprinse în lege?

Redacția

Primăria caută servicii de pază şi medicina muncii

Ema Roman

Poliția Rutieră cere Primăriei să realizeze un sens giratoriu în intersecția de la intrarea în Kaufland

Marius Parteni
Încarcă...