RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Sute de posturi din învăţământul preuniversitar nu pot fi ocupate. Note mici la examen

 

În urma examenului de titularizare şi a repartizărilor pe posturile vacante din învăţământul preuniversitar ieşean, un număr de aproximativ 1.000 de locuri au rămas pentru suplinire, din care 500 s-au ocupat în primele tranşe de repartizare. Au mai rămas în jur de 500, pentru care, pe data de 4 septembrie s-a dat un al doilea examen, deoarece aceste locuri riscau să rămână fără dascăli.

  

 

Deşi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar se aşteptau ca la acest al doilea examen să vină în jur de 200 de candidaţi, rezultatul este unul dezamăgitor: s-au prezentat doar 81 de persoane care doresc să suplinească la şcolile din judeţ. Dintre acestea însă, nu toate au obţinut o notă care să le permită un post. Rezultatele afişate pe 7 septembrie arată că un singur candidat a obţinut nota peste 9 (9,15, la Agricultură – Horticultură), un număr de cinci candidaţi au obţinut între 8 şi 8,99, alţi nouă candidaţi între 7 şi 7,99 şi 11 candidaţi între 6 şi 6,99.

Între 5 şi 5,99 au luat notă 20 de candidaţi iar 35 din total au obţinut note sub 5, înregistrându-se chiar şi şapte note de 2. Disciplinele la care s-a dat examen pe 4 septembrie sunt: biologia, agricultura, chimia, comerţ, confecţii, consiliere psihologică, educaţie fizică, fizică, geografie, matematică, mecanică, psihologie specială, religie şi transporturi (maiştri instructori). Au mai dat examen pentru postul de învăţător şapte persoane, iar pentru cel de educator 13 persoane.

La un simplu calcul, rămân fără dascăl mai mult de 400 de catedre chiar în prag de an şcolar.„Sunt în continuare posturi neocupare, în totalitate ori parţial, pe zona urbană avem în jur de 200 de posturi neocupate, şi aici este vorba de domenii unde nu există specialişti, aceştia pleacă în altă parte. Aici ne referim la muzica instrumentală , profesori de limbi străine, educatori. Cu siguranţă la educatori se vor completa posturile, deoarece mai există rezerve în sistem, o soluţie ar fi plata cu ora a profesorilor pensionaţi”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Aceeaşi soluţie este văzută şi de către reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, care cred că vor fi chemaţi la catedră profesorii pensionaţi. „Într-un final se vor ocupa toate locurile, chiar şi cu note sub 5, lucru care nu este de dorit. Cu siguranţă Inspectoratul va apela şi la profesorii pensionaţi, pentru a exista cadre calificate, aceasta este o soluţie”, a explicat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Un elev din cadrul Liceului Special ”Moldova” a participat la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda

Redacția

Elevi ai Liceului “Miron Costin”, premiați la mai multe concursuri

Carmen Bălăceanu

Consultații stomatologice gratuite pentru 90 de elevi pășcăneni

Redacția
Încarcă...