RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Suntem în Săptămâna Patimilor. Azi, în Marţea Mare, se citește pilda fecioarelor

Intraţi oficial de ieri în Săptămâna Mare, cunoscută şi ca Săptămâna Patimilor, creştinii ortodocşi marchează mâine Miercurea Mare, cea de-a trei zi din Săptămâna Patimilor. Conform scrierilor creştine, zilele de marţi şi miercuri din Săptămâna Patimilor au o semnificaţie şi o simbolistică aparte.

 

Spre exemplu, astăzi, creştinii ortodocşi pomenesc în timpul slujbelor pilda celor zece fecioare – cele înţelepte şi cele neînţelepte. Aceasta se citeşte în timpul Deniilor pregătitoare zilei de marţi şi vorbeşte despre cele cinci fecioare înţelepte, care, fiind prevăzătoare, au avut untdelemn în candelele lor şi l-au întâmpinat pe Mirele (simbolizat de Mântuitor) şi au intrat cu el în camera nunţii şi s-au bucurat de ospăţ, în timp ce celelalte nu s-au putut întâlni cu el pentru că au uitat să îşi aducă untdelemn şi au plecat să-l cumpere.

  

Prin această pildă, preoţii le-au explicat credincioşilor că trebuie să fie „întotdeauna pregătiţi“prin faptele bune pe care le fac şi nu să facă fapte bune tocmai pentru a se pregăti pentru o viaţă de apoi.

Totodată, în Marţea Mare se face trimitere la un timp de pocăinţă, de pregătire şi de aşteptare pentru cea de-a doua venire a Fiului lui Dumnezeu, echivalentă cu Judecata de Apoi şisfârşitul lumii.

Ziua de mâine, miercuri, din Săptămâna Patimilor, este marcată în biserici prin două pilde. Ceaa păcătoasei desfrânate, care a fost înstrăinată de Dumnezeu, dar care i-a adus cu mare căinţă şi smerenie cel mai de preţ mir şi l-a uns cu el, devenind astfel mironosiţă, cât şi pe cea a lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care L-a vândul pe Fiul lui Dumnezeu pentru 30 de arginţi fariseilor.

Din cauza aceste vânzări a lui Iuda, Biserica a numit, mai târziu, miercurea ca fiind zi de post în fiecare săptămână, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Biblioteca Municipală nu ar putea purta numele profesorului doctor Leornard Gavriliu. Iată motivul halucinant al Direcției Județene pentru Cultură!

Marius Parteni

La 500 de ani de la sfințire, o biserică de lângă Suceava devine mănăstire

Redacția

Interviu cu Camelia Neață: “Citiți! Căutați frumosul în voi înșivă și în afară, iubiți, citiți, faceți alegeri motivate, citiți, purtați-vă, vorbiți frumos, zburați, zburdați, citiți, îndrăzniți, citiți! Nimic fără Dumnezeu!”

Teona Gherasim
Încarcă...