NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Suferi de frig? Cele mai frecvente greşeli pe care le facem pentru a ne încălzi

Nu tot ceea ce ştiam despre metodele de a ne încălzi iarna funcţionează cum ne-am dori! Obişnuim să ne încălzim consumând băuturi calde, dar acestea nu oferă căldură pe care o aşteptăm, expunându-ne mai mult frigului decât efectului opus pe care sperăm să îl obţinem.

  

 

Dar nu doar băuturile calde sunt o greşeală caldă la care recurgem iarnă în speranţa să ne încălzim. Multe dintre metodele pe care le ştim din străbuni, de fapt, nu ne încălzesc!

1. Băuturile calde ne accentuează, de fapt, senzaţia de frig! 

Când bem ceva cald, terminaţiile nervoase receptoare de la nivelul limbii (mai ales receptorii TRPV1) transmit restului organismului că “vine ceva cald”, motiv pentru care se declanşează procesul de transpiraţie. Ei bine, fix de transpiraţie nu avem nevoie, de fapt, pe timp de iarnă, când urmează să ieşim iarăşi în frig. Transpiraţia ajută corpul la răcirea acestuia, de aceea transpiram mai mult în sezonul cald, iar pentru că ea să fie eficientă, transpiraţie trebuie să se evapore. Dar iarnă nu face altceva decât să fie absorbită şi reţinută de hainele groase pe care le avem pe noi, motiv pentru care vom avea parte de o senzaţie de umezeală inconfortabilă, care chiar accentuează senzaţia de frig. Aşadar, nu este indicat să consumă băuturi foarte calde, ci cât mai apropiate de temperatura din jurul nostru.

2. Băuturile alcoolice nu ne încălzesc!

Când bem alcool ne reducem, de fapt, temperatura corporală şi creştem, practic, riscul de hipotermie, pentru că ne împiedicăm propriul corp de la tremuratul natural care ne ţine de cald. Da! Când tremuram ne ajutăm, de fapt, corpul să se încălzească. Senzaţia de cald pe care o obţinem când bem un pahar de alcool provine din faptul că acesta dilată vasele de sânge şi permite un flux sangvin cald mai mare de la organe către extremităţi, către piele. Însă efectul este doar temporar şi ne face, de fapt, să pierdem din căldură trupului. De altfel, este firesc că în sezonul rece extremităţile să fie mai reci pentru că organismul concentraza fluxul sângelui şi căldură care organele interne, pentru bună funcţionare a lor. Aşadar, consumul de alcool nu este o metodă bună pentru a ne încălzi cu adevărat.

3. Ne putem încălzi cu adevărat dacă mâncăm gustări cu ghimbir!

Plantă rădăcinoasă ghimbir se foloseşte de secole că supliment alimentar pentru combaterea răcelilor, a răului de mişcare şi a problemelor de stomac. Dar ghimbirul ajută şi la punerea mai bine în mişcare a sângelui. Motiv pentru care nu strică să luăm câte o gustare pe zi cu ghimbir, fie că este vorba de ceai băut la o temperatura uşor peste cea a camerei, deci nu fiebinte, fie că este vorba de o prăjitură mică cu ghimbir. Dar această plantă nu este singură care ne ajută să ne încălzim. Putem mânca şi ardei iute, dar şi orez brun căci şi acestea au acelaşi efect benefic.

4. Ne este mai frig când suntem singuri

Lipsa contactului social agravează senzaţiile negative pe care le trăim. Este perfect valabil şi în cazul frigului. Un drum lung spre casă, pe timp de iarnă, este mai friguros şi mai dur când îl parcurgem singuri decât atunci când suntem împreună cu cineva. Dacă totuşi trebuie să-l parcurgem singuri, mai bine dăm un telefon cuiva drag şi stăm de vorba cu acesta pe drum. Cu cât sunt mai antrenaţi într-o activitate sociale, chiar şi telefonică, cu atât îndurăm mai uşor frigul şi-l resimţim mai puţin.

Articolul complet pe Descoperă.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

În Moldova a venit iarna: zăpada s-a aşezat în strat consistent

Redacția

Companiile de salubritate, adevăraţii stăpâni ai oraşelor: „Ele sunt un fel de stat în stat“. Primele 20 de firme au afaceri cumulate de 1,6 mld. lei pe an

Redacția

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din Franța, România și Rusia

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site