RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Sorin Cîmpeanu: În școlile unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare. Corpul de control verifică

Ministrul interimar al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, explică rata scăzută de vaccinare din unele școli prin faptul că cel mai probabil directorii acelor unități de învățământ sunt antivacciniști și dau un exemplu prost. De luni, Corpul său de control va verifica raportarea ratei de vaccinare în școli, pentru că sunt și suspiciuni de raportări false, și care sunt cauzele, dacă aceasta este una scăzută, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică, la Digi24.

Sorin Cîmpeanu a pornit de la un exemplu pozitiv, o grădiniţă din București care are rata de vaccinare de sută la sută, arătând că directorul școlii are un rol foarte important. „Am contactat-o astăzi pe doamna director Elena Fulga, de la grădiniţa 111, rata de vaccinare sută la sută, 34 din 34, un exemplu absolut remarcabil. Directorul şcolii are un rol foarte important. Avem acest exemplu, mulţumesc public pentru modul în care într-o manieră demnă de un cadru didactic cu experienţă a ştiut să gestioneze relaţia cu colegii, care nu au fost toţi convinşi de la bun început, mi-a spus, să se vaccineze. Mai ales cei tineri au avut rezerve. Dar a luat acele măsuri care au condus la rata de vaccinare de sută la sută, deci se poate”, a relatat ministrul educaţiei, duminică, la Digi24, precizând că directoarea le-a cerut celor nevaccinați să prezinte teste.

El a tras concluzia că acolo unde directorul este antivaccinist, se înregistrează și o rată foarte scăzută de vaccinare. „Acolo unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare, acesta este adevărul. Şi nu este normal să fii cadru didactic, să fii un exemplu pentru elevi şi să nu înţelegi importanţa şi necesitarea vaccinării, să nu înțelegi progresul științei”, a recunoscut Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce măsuri poate lua Corpul de control împotriva unui director antivaccinist, ministrul a spus că juriștii din minister vor propune acele măsuri care se încadrează în limitele legii.

  

Corpul de control, trimis să verifice raportarea ratei de vaccinare

El a precizat că de luni, Corpul de control va merge în şcoli pentru a verifica raportarea ratei de vaccinare.

„Corpul de control al ministrului educaţiei va merge mâine şi va vedea la faţa locului cazuri concrete. Am triplat numărul de echipe care vor fi. Verifică în primul rând respectarea regulilor sanitare, după care raportarea ratei de vaccinare şi în situaţii de genul acesta, care sunt cauzele pentru o rată de vaccinare de 12 la sută. Ruşinoasă. Avem licee sanitare cu rată de vaccinare de 30 şi ceva la sută. Sanitare!”, a subliniat ministrul educaţiei, vizibil indignat.

Pe de altă parte, ministrul educaţiei a menţionat că a crescut viteza de vaccinare în rândul profesorilor, după ce a anunțat că rata de vaccinare de 60 la sută în rândul personalului este criteriul după care se deschid școlile cu prezență fizică. El a spus că de la 54 la sută cât erau raportările vineri, 29 octombrie, în privința școlilor care se pot deschide având deja atinsă această rată de vaccinare, s-a ajuns ca proporția lor să fie de 68 la sută vineri, 5 octombrie.

Suspiciuni de raportări false

Sunt, însă, și suspiciuni că raportarea ratei de vaccinare a fost falsă sau eronată.

„Vom verifica, mâine. Mai multe echipe de control ale Ministerului Educației vor merge în teritoriu pentru a vedea în ce măsură, în primul rând, se respectă măsurile de protecție sanitară, în al doilea rând, în ce măsură aceste raportări privind rata de vaccinare au fost corecte. M-aș bucura, îmi place să cred, că au fost corecte creșterile. Avem semne de întrebare, pentru că au fost situații în care am avut vinerea trecută raportări de 70 la sută și vinerea asta de 20 la sută. Acolo, evident trebuie verificat, pentru că au fost erori de raportare”, a arătat ministrul educației.

În ceea ce privește vaccinarea elevilor, Sorin Cîmpeanu vorbește despre un „progres fantastic”.  Dacă în prima săptămână de şcoală erau în medie 1.000 de elevi vaccinaţi zilnic, s-a ajuns la 1.700, apoi la 2.500, 3.500, 4.600 şi în final la 8.000 de elevi vaccinaţi zilnic. „Am depăşit pragul de 30 la sută vaccinare în rândul elevilor. Viteza de creştere a vaccinării în rândul elevilor este mult mai mare decât vitez de creştere a vaccinării la nivel naţional”, a punctat ministrul interimar al educației.

digi24

Related posts

Temperatura optimă pentru locuință, în sezonul rece! Foarte mulți facem greșeala asta! Prea multă căldură nu este sănătoasă

Redacția

Alexandru Rafila, mesaj pentru sindicatele din Sănătate care au intrat în grevă de avertisment: Încercăm să găsim soluții, să nu se pună problema unei greve generale

Redacția

Un profesor de la Universitatea „Cuza” a făcut teste legate de cele mai eficiente măști anti COVID-19

Redacția
Încarcă...