RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Singurul cancer care poate fi prevenit va fi depistat în curând și în Pașcani

5 femei mor în fiecare zi în România din cauza cancerului de col uterin, și 8 sunt zilnic diagnosticate cu această formă de cancer. Aceste cifre plasează țara noastră pe primul loc în rândul țărilor europene, deși este ușor de descoperit și de tratat în fazele incipiente. După 21 de ani, în România se reia programul național de depistare precoce a cancerului colului uterin, iar Spitalul Municipal este unul din cele două centre județene ce participă la program.

De astăzi, 7 septembrie, Spitalul Municipal a fost validat de Institutul Oncologic din Iași și Ministerul Sănătății ca centru de recoltare și prelucrare a probelor biologice în cadrul programului național de screening gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Managerul Spitalului, dr. Costică Pînzaru, a declarat că așteaptă demararea programului în Pașcani începând cu 1 octombrie 2012. Prin acest program, persoanele de sex feminin cu vârste între 25 și 64 de ani vor fi testate gratuit pentru depistarea anomaliilor celulare ce conduc la această formă de cancer.

Adresați-vă medicului de familie pentru a participa la screening

Pentru a participa la program, pășcănencele se pot adresa medicilor de familie, care le vor informa și îndruma mai departe. Spitalul Municipal din Pașcani are contracte cu 29 de medici de familie din zonă, care au depus dosarele în timp util pentru a fi prinși în proiect. Ceilalți medici de familie care doresc să participe la screening vor putea să-și depună dosarele începând cu 1 ianuarie 2013. Dr. Costică Pînzaru a precizat însă toate persoanele care doresc să fie testate se pot adresa Spitalului Municipal, chiar înainte de demararea propriu-zisă a proiectului.

  

Potrivit dr. Pînzaru, Spitalul Municipal a fost ales datorită experienței în testarea Babeș-Papanicolaou a leziunilor precanceroase ale colului uterin. Spitalul beneficiază de un medic anatomo-patolog și un biolog specializat în citologie cu peste 30 de ani de experiență. Au fost amenajate spații speciale pentru recoltare, astfel încât unitatea poate prelucra și examina 700 de cazuri în fiecare lună. Finanțarea asigurată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate este substanțială: pentru fiecare pacientă se vor plăti 87 de lei, din care cea mai mare parte vor rămâne Spitalului.

Screening-ul a fost abandonat după Revoluție

Spitalul Municipal din Pașcani a mai participat la un program național de screening în perioada 1985-1991, deși în marile centre urbane se derula din 1980. În acea perioadă recoltarea se făcea în dispensarele de stat (urbane, rurale și de întreprindere). Datorită obligativității participării la screening, simțite ca o violare a intimității femeilor, programul a fost controversat după 1990 și în cele din urmă întrerupt.

După mai multe încercări ale miniștrilor Eugen Nicolaescu, Ion Bazac și Ladislau Ritli, actualul ministru al sănătății, Vasile Cepoi, a reușit demararea unui program național prin Ordinul 537/2012, publicat în luna iunie. În data de 5 septembrie 2012 programul a debutat în 6 județe transilvane și se va întinde pe o durată de 5 ani. Ministrul Sănătății speră ca 200.000 de femei să fie testate în cursul acestui an.

Ce trebuie să știm?

  • Cancerul cervical, sau de col uterin (acea parte a uterului care se continuă cu vaginul), este produs de multiplicarea necontrolabilă a unor celule anormale.
  • Principalul factor de risc este dat de infectarea cu anumite tipuri ale virusului uman Papilloma (HPV). Alți factori de risc sunt numărul mare de sarcini duse la termen, numărul mare de parteneri sexuali, începerea vieții sexuale la o vârstă fragedă etc.
  • Screening-ul urmărește depistarea prezenței celulelor anormale, înainte de a deveni canceroase. În aceste stadii, celulele pot fi îndepărtate ușor.
  • Screening-ul începe cu o examinare scurtă și nedureroasă, în care medicul recoltează o mostră de celule ale colului uterin folosind o spatulă specială. Aceste celule sunt apoi analizate microscopic pentru a identifica eventualele anomalii.
  • Celulele anormale pot fi îndepărtate printr-o procedură simplă ce poate fi efectuată ambulator. Tratamentul acesta afectează extrem de rar viața sexuală și abilitatea de procreare.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Numărul cazurilor noi de COVID-19 se menține peste 2.000

Redacția

Un nou concept apărut pe piață: sănătatea optimală!

Răzvan Grecu

Numărul românilor care se vaccinează zilnic s-a redus la 50%, într-o săptămână

Redacția
Încarcă...