RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Economia chineză – economia socialistă de piață

Conceptul de „economie de piață socialistă”, despre care s-a vorbit și în România imediat după căderea comunismului, se află la baza sistemului economic chinez. În China, acest concept este consacrat prin constituție și determină întreaga politică economică. Principiul de bază este „proprietatea socialistă asupra mijloacelor de producție, și anume proprietatea întregului popor și proprietatea colectivă a oamenilor muncii”. Economia de stat este considerată „forța conducătoare a economiei naționale”, iar statul are sarcina „de a asigura consolidarea și creșterea acesteia”. În consecință, caracteristicile generale ale economiei Chinei nu doar că permit, ci și impun în mod ineluctabil intervenția masivă a statului în activitatea economică. Teza superiorității proprietății de stat în raport cu proprietatea privată domină întregul sistem juridic chinez și este exprimată ca principiu general în toate actele legislative.

Silviu Cerna Foto: Arhiva personala

Modelul economic chinez se bazează, deci, pe anumite axiome ideologice, care exprimă și încurajează intervenții multiple ale statului în economie. Aceste acțiuni substanțiale ale statului sunt în contradicție cu jocul liber al forțelor pieței, ceea ce distorsionează alocarea eficientă a resurselor în conformitate cu principiile pieței. Pe scurt, economia Chinei nu este o economie de piață.

  

În ultimul timp,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Un șofer beat a intrat cu mașina într-o terasă pariziană: un mort și mai mulți răniți

Redacția

320 de cazuri Covid noi / 123 de pacienți în ATI / 2,9 milioane de infectări, în total, de la începutul pandemiei

Redacția

VIDEO Cum susține un tânăr că i-a păcălit pe Faiăr, Selly, Ana Morodan și Oana Roman să promoveze ”Brânza Regelui”, un produs care nu există în realitate

Redacția
Încarcă...