RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Sindicatele nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică personalului didactic

Peste 7.500 de membri de sindicat din Iaşi nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică personalului didactic, ei susţinând că eventualele abateri disciplinare pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale şi Codul Muncii.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, în numele a peste 7.500 de membri de sindicat, îşi exprimă dezacordul faţă de “tentativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a impune un cod de etică personalului didactic”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii uniunii precizează că eventualele abateri disciplinare pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), Codul Muncii, dar şi cu alte acte normative, la care se mai poate adăuga Codul civil şi penal.

  

“Încercările ministerului de a impune acest act normativ prin dezbateri la nivelul unităţilor şcolare amintesc de propaganda din anii 1950, şi mai recent, de dezbaterile din unităţile şcolare în anii 2010-2011, care vizau acceptarea de către cadrele didactice a Legii Educaţiei Naţionale (Legea Funeriu)”, mai susţine USLIP.

Sindicaliştii solicită, în schimb, adoptarea unor acte normative care să aibă în vedere comportamentul inadecvat al elevilor sau al părinţilor, “fără a generaliza”, deorece, zilnic, “cadrele didactice sunt jignite, agresate verbal şi uneori fizic, fără ca autorităţile statului să ia atitudine în acest sens”.
“Cerem Guvernului României şi partidelor care compun alianţa USL să conştientizeze problemele grave ale educaţiei româneşti, care, din păcate, nu pot fi rezolvate prin coduri de etică, ci prin măsuri energice de finanţare a domeniului proclamat în toate campaniile electorale, ca prioritate naţională”, se mai arată în comunicat.

Proiectul unui cod etic în educaţie interzice profesorilor orice formă de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, precum şi exploatarea elevilor şi primirea de bani şi cadouri pentru examene, înscrierea la olimpiade ori alte favoruri.

Codul de etică al cadrelor didactice a fost (re)adus în actualitate odată cu scandalul colectării fondului clasei, izbucnit în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându de la Şcoala 10 din Capitală le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

(Sursa: Mediafax)

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ziua Națională a Lecturii la școli din Pașcani (Foto)

Redacția

Camelia Gavrilă, şefa IŞJ: “Preferăm cadre didactice pensionare decât necalificaţi”

Redacția

Elevii vor primi din toamnă burse mai mari

Redacția
Încarcă...