NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Senatorul Sorin Lazăr tot mai vocal. Întrebări adresate către Ministerele Justiției și al Transporturilor

Senatorul PSD Sorin Lazăr a adresat zilele trecute două întrebări miniștrilor de la Justiție și Transporturi.

 

Prima s-a adresat către Daniel Chițoiu, ministrul de Justiție și are ca subiect: ”sumele necesare înființării unui mecanism intern independent pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante”.

  

La data de 24 septembrie 2003, România a semnat Protocolul opţional la Convenţia pentru prevenirea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (Protocolul a fost adoptat la 18 decembrie 2002 în cadrul celei de-a cincizeci şi şaptea sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite şi a intrat în vigoare la 22 iunie 2006).

 Înfiinţarea unui mecanism intern independent pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante, constituie o cerinţă expresă cuprinsă în Protocolul opţional la Convenţia pentru prevenirea torturii (Partea a V-a a Protocolului Opţional). Potrivit prevederilor Protocolului, una dintre atribuţile mecanismului naţional de prevenire este de a menţine legătura cu Subcomitetul ONU de Prevenire a Torturii şi de a-i trimite acestuia informaţii. Protocolul Opţional stabileşte că Statele-Părţi vor asigura un grad corespunzător de independenţă instituţională în organizarea şi funcţionarea mecanismului naţional pentru prevenirea torturii.          

Încă din anul 2009, din momentul adoptării Legii  nr. 109 din 14 aprilie 2009 pentru ratificarea Protocolului opţional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la New York la 10 decembrie 1984, publicată în Monitorul Oficial nr. 300 din  7 mai 2009, termenul pentru înfiinţarea şi funcţionarea mecanismului a fost stabilit pentru 14 iulie 2012. Pe lângă faptul că statul român a depăşit acest termen a mai cerut suplimentarea acestui termen cu trei ani pentru a indeplini această datorie, în loc de termenul uzual de doi ani. Comisia împotriva Torturii (CAT) a ONU a acceptat ca nou termen luna noiembrie 2014, iar Mecanismul Național ar trebui să funcționeze până la această dată.

În acest sens vă rog să îmi comunicați dacă în bugetul pentru anul viitor s-au prevăzut sumele necesare înființării unui mecanism intern independent pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante.

Cea dea doua este adresată Ramonei Mănescu, ministrul transporturilor și are ca temă ”modernizare a Spitalului CF”

In anul 2002 in cadrul unui Program general de modernizare a Spitalului CF2 a fost inclusa si infiintarea unui serviciu modern de Asistenta in domeniul infertilitatii populatiei dat fiind scaderea nivelului general al fertilitatii si necesitatea implementarii unor metode moderne de rezolvare ce tin de tehnicile de reproducere asistata. Programul a fost demarat, s-a achizitionat aparatura de Laborator si urma sa se treaca la organizarea spatiului pe masura ce lucrarile de consolidare si extindere din cadrul spitalului  erau finalizate.

In paralel s-a incercat si prin mijloace proprii (sponsorizari)sa se creeze surse suplimentare de finantare.Din anul 2004 pana in 2007 demersurile au fost blocate datorita unui parteneriat public privat care nu a adus finantari in acest departament. Dupa anularea contractului de parteneriat s-au reluat actiunile, dar, din pacate, nu s-a finalizat acest proiect. Prin derularea unor programe de cercetare s-a completat aparatura si in 2007 a fost accesat un program IMPACT pentru care spitalul a beneficiat gratuit de derularea unui studiu de fezabilitate castigandu-se fazele tehnice dar s-a blocat finantarea din cauza unor vicii administrative. Spialul a facut repetate demersuri la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea proiectului dar nu s-a concretizat nici una din promisiuni.

La acest moment exista un spatiu , peste 70% aparatura in asteptare , personal specializat  ( embriolog , medici ginecologi cu supraspecializare in reproducere asistata) si solicitari din partea cuplurilor infertile care sunt orientate pentru rezolvare catre unitati private.

Este pacat ca eforturile depuse pana acum sa nu se concretizeze intr-un proiect atat de necesar pentru cuplurile infertile, sa abandonam un domeniu care are o destinatie atat de generoasa cum este cea legata de realizarea unui proiect parental ,un domeniu modern care aduce prestigiu spitalului si atrage fonduri  extrabuget si sa lasam abandonata o aparatura achizitionata cu eforturi materiale si umane.

 În acest sens vă rog să îmi comunicați care este strategia ministerului in vederea rezolvarii acestei probleme.

 

 

Advertisements

Related posts

Dragnea, atac dur la Iohannis, pe tema plăcuţelor anti-PSD: Să îşi ia numărul acela de înmatriculare şi să şi-l pună pe piept

Redacția

Deputatul Vasile Axinte: Munca nedeclarată se pedepseşte cu amenzi

Redacția

Senatorul Sorin Lazăr îngrijorat de numărul mare de minori care se droghează

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site