RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Senatorul PSD Vasile Toma îi răspunde președintelui Iohannis pe tema A8!

Senatorul Vasile Toma susține că președintele României îi copiază proiectele și ideile.

Acesta a menționat că prima dată la Iași a fost organizat un eveniment dedicat legiferării titlului de Capitală istorică fără să se menționeze autorul legii pe care o invocă, iar acum solicită includerea autostrăzii A8 în rândul obiectivelor strategice naționale.

  

Vasile Toma anunță printr-un comunicat de presă că el a făcut solicitarea de includere a autostrăzii A8 în rândul obiectivelor strategice naționale. Aceasta ar fi fost transmisă premierului României, iar conform discuțiilor cu factorii responsabili, decizia pozitivă s-a luat înainte intervenției verbale a președintelui. „Decizia doamnei premier si a colegilor din Guvern este fireasca în contextul eforturilor comune cu parlamentarii de Iași pentru respectarea graficului de realizare a Autostrăzii Ungheni-Iasi-Tg Mureș!”, se arată în comunicatul de presă.

Senatorul a trimis și documentul oficial pe care i l-a trimis premierului României, în vederea includerii autostrăzii A8 în rândul obiectivelor strategice naționale.

„Stimate doamnă Prim-Ministru,

​Ca membru al Partidului Social Democrat, am luat la cunoștință cu deosebit interes anunțul dumneavoastră prin care renunțați la intenția de a construi autostrada Comarnic-Brașov prin parteneriat public-privat și realizarea acesteia cu fonduri guvernamentale.

De asemenea, am reținut că intenționați ca, în prima ședință a CSAT, să declarați această autostradă ca fiind una de importanță națională sau de infrastructură critică, în scopul urgentării realizării acestei investiții.

Stimată doamnă Prim-Ministru,

​Aceste declarații mă fac să privesc cu optimism și spre situația autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș, pe care sunt sigur că o apreciați ca fiind de aceeași importanță strategică națională și, în mod sigur, europeană.

Personal, consider că o autostradă care sa asigure scoaterea din izolare și subdezvoltare economică a celei mai vitregite regiuni din România, regiunea de Nord-Est, este chiar mai importantă și net prioritară față de oricare altă autostradă din România. De altfel, vorbim în acest caz și de singura regiune din țara noastră care nu are niciun kilometru de autostradă! 

​În acest sens, vă rog să luați în considerare realizarea autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș, ca obiectiv strategic național, din fonduri guvernamentale naționale si fonduri europene.

 

Menționez că am sprijinit și voi sprijini orice Guvern al partidului din care fac parte din două motive esențiale:

1. Apartenența la Partidul Social Democrat

2. Încrederea că un Guvern PSD este superior capabil, mai mult decât oricare altul, să realizeze autostrada A8 Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

Din păcate, din motive absolut obiective și dovedite, multiplele întârzieri pe fiecare din cele 3 tronsoane previzionate ale autostrăzii A8 erodează puternic încrederea pe care încă o mai manifest. Un aspect pe care nu mi l-am dorit niciodată și nici nu mi-l doresc, așa cum am menționat mai sus și cum activitatea, implicarea și fidelitatea mea politică de până acum o indică pe deplin.

Însă, din nefericire, din 2006 și până acum, moldovenii primesc numai anunțuri de intenție. Și…cam atât…

Autostrada A8 rămâne un deziderat, care, deocamdată, ne unește speranțele, dezamăgirile, așteptările, însă nu și eforturile, realizările, beneficiile și creșterea din toate punctele de vedere a regiunii pe care o străbate și a întregii tări.

Stimată doamnă Prim-Ministru,

Programul de Guvernare asumat și pe care, alături de colegii parlamentari, l-am votat la începutul acestei legislaturi cu întreaga mea responsabilitate și seriozitate, prevede realizarea tronsonului Iași-Târgu Neamț până în 2020.

În acest moment, observ cu multă mâhnire cum această autostrada nu este înscrisă în topul listei dumneavoastră de priorități naționale și încerc cu toată puterea de care sunt capabil să nu mă întreb de ce (mai) susțin acest Guvern. Tocmai de teama unei concluzii negative pe care eu, personal, nu mi-o doresc!

Am trecut de jumătatea anului 2019 și ne aflăm încă în stadiul de anunțuri de intenție privitoare la diverse documentații, analize, oportunități și așa mai departe.

Ce pot eu să le răspund celor care ne-au votat cu așteptări egale și direct proporționale cu responsabilitatea și seriozitatea votului din Parlamentul României, stimată doamnă Prim-Ministru?

Ce le puteți răspunde dumneavoastră?

Ma întreb si cum ajungem sa prioritizam o autostrada care deservește in principal un obiectiv turistic al celei mai dezvoltate regiuni din România in detrimentul autostrăzii unei regiuni care așteaptă de zeci de ani scoaterea din sărăcie si atingerea unei minime dezvoltări economice, unui minim echilibru economic cu media naționala?! Pentru ca dezvoltarea economica a Moldovei este an de an din ce in ce mai îndepărtată…

Tocmai de aceea, aștept de la dumneavoastră, cât și de la colegii din echipa guvernamentală, asumarea unei strategii coerente și practice, precum și a unui calendar riguros și viabil pentru realizarea autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

De asemenea, va rog sa stabiliți cu celebritate o întâlnire cu parlamentarii ieseni ai Partidului Social Democrat pentru a ne comunica strategia Dvs..

​Vă mulțumesc și vă asigur de întreaga mea considerație!”

Related posts

Șeful CJ și primarul din Pașcani se laudă că se consultă în luarea deciziilor, dar proiectele nu se văd

Răzvan Grecu

Păşcănenii votează în număr mare! Cea mai mare prezenţă la vot – secţia de votare de la Şcoala Specială

Redacția

Dezbatere pe marginea proiectelor economice ale PSD la Paşcani (VIDEO)

Ema Roman
Încarcă...