NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Secretul unei afaceri de succes! Un tanar pascanean a renuntat la viata de lux pentru a vinde asa ceva

Tot mai multi tineri afaceristi mizeaza pe acest tip de afacere. Desi investitia este una destul de mare, iar profitul apare dupa cativa ani, un tanar din Iasi si-a incercat norocul in acest domeniu.

Acesta va infiinta o afacere unica in judet, in municipiul Pascani, cu cateva milioane de euro. Este vorba de infiintarea si modernizarea primei ferme de vaci de carne din Iasi, cu bovine aduse din Franta. Valoarea totala a investitiei este de 2 milioane de euro, iar banii provin de la Uniunea Europeana.

“Vrem sa ne extindem”

In ultimii ani, tot mai multi ieseni care doresc sa fie patroni si sa faca profit din acest business mizeaza pe investitii cu fonduri europene in agricultura. Ideea micului intreprinzator Bogdan Pantazi, de a avea o afacere in acest domeniu, a prins contur in urma cu 3 ani, cand s-a decis sa obtina fonduri europene pentru o ferma de vaci de carne. Un an mai tarziu, a depus proiectul pentru obtinerea finantarii europene, in valoare de 2 milioane de euro.

Proiectul, intitulat “Construire si dotare grajduri bovine de carne, producere energie din surse regenerabile si modul sacrificare bovine in cadrul SC AgroComplex Lunca Pascani“, a fost depus in cadrul masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole. Anul trecut, acesta a trecut de etapa selectiei pentru a primi finantarea europeana. Astfel, cu finantarea nerambursabila, prima ferma de vaci pentru carne din Iasi, din rasa Limousine, alb-albastru si rasa Charolaise, este modernizata cu 2 milioane de euro de catre firma SC AgroComplex din Lunca Pascani. O parte din banii de la Uniunea Europeana au fost primiti deja, iar efectivul de bovine a crescut in scurt timp in ferma lui Bogdan Pantazi.

“Acum avem 300 de vaci de carne si 700 de lapte. Am mai adus si vaci de lapte, inca 60, din rasa Holstein, anul trecut. In urmatorii ani, vrem sa crestem efective proprii in ferma, de aceea vrem sa o extindem si mai construim cateva grajduri. Vrem sa ajungem la un efectiv de 1.000 de vaci de lapte si 500 de vaci de carne”, a spus Bogdan Pantazi. Suprafata totala este de 3.500 de hectare, din care 300 de ha sunt pentru pasune. Bovinele provin din Franta, iar cele mai multe vaci de carne provin din rasa Charolaise.

Chiar daca preturile de achizitie a vacutelor de carne sunt ceva mai mari decat în cazul celor de lapte, cheltuielile de intretinere sunt mai reduse, spun specialistii. Animalele nu sunt pretentioase la hrana si sunt tinute in cea mai mare parte a anului la pasune. Pentru ca sunt rezistente la temperaturi de pana la -25 de grade Celsius, iarna pot fi adapostite si in grajduri cu trei pereti, ca in cazul oilor. Un avantaj al infiintarii unei ferme cu aceasta rasa de animale este si ritmul de crestere al vacutelor. Astfel, un vitel poate sa ajunga in 18-20 de luni la o greutate de 600-650 de kilograme.

Afacerea care aduce profit

Cei mai multi dintre fermieri cresc aceste vaci pentru calitatile carnii. “Charolaise este rasa de vaci de carne cea mai raspandita in Europa si in Franta. Vacile adulte pot cantari intre 700 si 1.100 de kilograme, iar viteii de 7 luni ajung, în medie, între 275 si 320 kg la femele si între 310 si 360 kg la masculi. Carnea acestei vaci are calitati organoleptice renumite la nivel mondial, este dietetica, nu are surplus de grasime, doar 10 la suta în comparatie cu 15-30 la suta la alte rase bovine”, a mai spus Bogdan Pantazi. In ceea ce priveste rasa Limousine, cunoscuta pentru productia de carne originara din Franta, bovina ajunge la o greutate cuprinsa intre 650-950 de kilograme in cazul femelelor si 1.100-1.350 kilograme taurii. In judetul Iasi, o mare parte din fondurile europene disponibile din anul 2007 si pana in prezent pentru sectorul zootehnie au fost obtinute pentru modernizarea fermelor de vaci pentru lapte.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

CFR Călători renunţă la chitanţier şi pix. Compania va cumpăra 2.000 de terminale pentru vânzarea biletelor în tren

Redacția

Iaşul are cinci campioni în Business, pe regiunea Moldovei! Doi sunt în Paşcani!

Redacția

Motivul pentru care restaurantele nu se vor deschide pana la 1 iulie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site