NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Secretele hidrocentralei din inima Muntelui Cioclovina. Tunelurile săpate prin munte prin care armata ar putea comunica în caz de necesitate


Hidrocentrala subterană de la Tismana, aflată chiar în inima muntelui, este o adevărată „bijuterie“ a inginerilor români, care a devenit un obiectiv turistic. În jurul centralei care este ascunsă în munte circulă tot felul de povestiri, considerându-se că acest loc are un rol strategic de mare importanţă pentru sistemul de apărare.

  

Hidrocentala Tismana este amplasată la aproximativ doi kilometri de Mănăstirea Tismana, în Muntele Cioclovina. Un tunel săpat prin munte în lungime de aproximativ 800 de metri face legătura cu centrala aflată în străfundurile muntelui. Centrala este echipată cu doua hidroagregate cu turbine „Francis“ având o putere instalată de peste 100 MW.

Centrala Tismana Subteran a fost dată în exploatare în anul 1983. Centrala uzinează apa din lacul de acumulare Motru care are un volum util de 2,9 milioane metri cubi. Producţia medie anuală de energie electrică se situează la cifra de 262 GWh.

Debitul turbinat este evacuat în lacul Tismana aval printr-o galerie de fugă cu o lungime de 4405 m. Hidrocentrala subterană Tismana face parte din Complexul Hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana, care este un ansamblu de lucrări destinate satisfacerii folosinţelor de apă din cursul mijlociu al Jiului şi producerii de energie electrică. Centrala hidroelectrică subterană de la Tismana este cea mai mare unitate hidroenergetică din cadrul Complexului hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Wi-Fi-ul ne afectează grav sănătatea. Câteva sfaturi pentru a-l menţine la o ”distanţă” sigură

Redacția

DNA cere aviz pentru reţinerea şi arestarea unei senatoare

Redacția

PIERDUT CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE SC MAKONS METCHIM SRL

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site