Muncitorii care consolidau un pod peste râul Ialomiţa au distrus cu excavatorul ruinele cetăţii dacice a regelui Dromichete. Piscul Crăsani a fost primul şantier arheologic dechis în România la 1870. Cetatea a fost identificată de Vasile Pârvan cu oraşul antic Helis, capitala lui Dromichete, regele daca care l-a învins pe regele Traciei Elenistice Lisimach, fostul general al lui Alexandru Macedon. Procurorii anchetează acum zelul lui ”Dorel”.
Muncitorii angajaţi de primăria din comuna Balaciu au intrat cu buldozerul şi excavatorul în perimetrul cetaţii care a rezistat peste 2.000 de ani pentru a extrage pământ galben cu care să consolideze podul peste râul Ialomiţa care se găseşte chiar lânga situl arheologic. Autorităţile au omis pur şi simplu să ceară avizele necesare pentru deschiderea şantierului şi astfel 40 de metri din incinta sitului arheologic au fost distruşi de maşinile drumarilor.
Reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie Ialomiţa au constatat noua ispravă a lui ”Dorel” când au fost pe teren să inspecteze starea cetăţii. Atunci au descoperit că din perimetrul sitului lipsea ”o bucată de teren cu o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 7 metri din baza incintei, în partea de N-V a acesteia”, a declarat, pentru gândul,expertul arheolog Matei Gheorghe, şef serviciu în cadrul Muzeului judeţean.
Citește articolul integral pe Gandul.info
Citește și: {loadposition articlescategoryload}