RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

S-a redus durata de spitalizare. Cate zile ai dreptul sa stai internat in spital

Patru zile de spitalizare la ORL copii, cinci zile de internare la Oncologie medicala, sase zile de spitalizare la Chirurgie plastica sau Ortopedie, sapte zile de internare la Neurochirurgie. Acestea sunt cateva din duratele optime stabilite de scoala Nationala de Sanatate Publica, publicate in normele de aplicare a Contractului-Cadru 2011-2012. Iata cate zile vei avea dreptul sa stai internat intr-un spital public din Romania.

Sectiile sanatoriale, Psihiatria, Pneumoftiziologia (si adulti si copii) au cele mai mari durate optime de spitalizare, potrivit unui Ordin comun al ministrului Sanatatii si presedintelui CNAS. Proiectul de lege privind reducerea duratei de spitalizare a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii inca din luna martie a acestui an.

In cifre absolute, 120 de zile vei avea dreptul sa stai internat in spital daca ai fost diagnosticat cu tuberculoza multidrogrezistenta, 60 de zile este durata optima de spitalizare la sectii sanatoriale, 49 de zile – la Psihiatrie cronici, 37 de zile – la Pneumoftiziologie, 32 de zile – la Pneumoftiziologie pediatrica, 29 de zile – TBC osteo-articular, 28 de zile – la Recuperare Pediatrica, potrivit unui Ordin al Ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS, pentru aprobarea normelor de aplicare a Contractului-Cadru 2011-2012.

  

Lista duratelor de spitalizare pe sectii

La oricare din sectiile Hemodializa si Sterilitate-Infertilitate, durata optima de internare este de trei zile.

Patru zile ai dreptul sa stai internat, daca esti pacientul uneia din urmatoarele sectii din spitalele publice romanesti: ORL copii, Oftalmologie, Obstetrica, Obstetrica-Ginecologie, Ginecologie, Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), Toxicologie.

Asiguratii au dreptul la cinci zile de spitalizare daca sunt pacientii uneia din sectiile: Chirurgie maxilo-faciala, Gineco-oncologie, Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, Chirurgie artroscopica, Pediatrie (si Recuperare pediatrica), Oncologie medicala, Neonatologie (nou-nascuti si prematuri).

Pacientii uneia dintre sectiile urmatoare vor sta internati in spital sase zile: Chirurgie laparoscopica, Chirurgie pediatrica, Chirurgie plastica si reparatorie, Oftalmologie copii, Ortopedie si traumatologie, Ortopedie Pediatrica, ORL (doar adulti), Imunologie clinica si Alergologie (si adulti si copii), Nefrologie copii, Pediatrie, Terapie Intensiva Coronarieni.

La sectii precum Boli Infectioase, HIV-SIDA, Cardiologie, Dermatovenerologie (si adulti si copii), Medicina Generala, Nefrologie, Neurologie Pediatrica, Oncopediatrie, Chirurgie Generala, Neurochirurgie, Urologie (adulti si copii), durata optima de spitalizare este de sapte zile, potrivit Ordinului comun al MS si CNAS.

Asiguratii au dreptul la opt zile de internare, daca sunt pacientii uneia din sectiile urmatoare: Psihiatrie pediatrica, Neurologie, Medicina Interna.

Pacientii unei din sectiile Dializa peritoneala, Chirurgie Cardiovasculara, Chirurgie Cardiaca si a Vaselor Mari, Chirurgie Vasculara, Transplant Medular Copii vor putea fi spitalizati noua zile.

Daca esti internat in una din sectiile: Transplant Renal, Transplant Medular Adulti, Chirurgie Toracica, Pneumologie, Boli Profesionale, vei avea dreptul la zece zile de spitalizare.

Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar a stabilit durata optima de spitalizare in fiecare din sectiile/compartimentele din spitalele publice romanesti. Informatiile apar in Anexa 19 bis dintr-un Ordin comun al Ministrului Sanatatii (MS) si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru aprobarea normelor de aplicare a Contractului-Cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011-2012.
Ministerul Sanatatii foloseste informatiile despre noile durate de spitalizare ca sa evalueze “performantele manageriale ale spitalelor, cu referire la strategia nationala de rationalizare a spitalelor”, se mai arata in Ordinul comun al MS si CNAS.

 

sursa Telem.ro

Related posts

Doi bărbați infectați cu coronavirus au decedat în secția ATI, a Spitalului Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu

Un copil din Belcești, adus la Spitalul de Copii din Iași după ce s-a lovit puternic într-un parc de joacă

Redacția

Judeţul Iaşi a ajuns pe locul IV în ţară după numărul cazurilor de coronavirus

Redacția
Încarcă...