NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Românii, tot mai săraci: „Nu ai, oricât ai calcula, nu ai cum”. O treime din familii au restanțe la facturi din cauza veniturilor mici

Țara noastră este, din nou, pe un loc fruntaș atunci când vine vorba de lipsuri. O treime din familiile din România au restanțe lună de lună la facturi din cauza veniturilor prea mici. Suntem pe al cincilea loc din Uniunea Europeană în rândul țărilor ai căror locuitori au probleme la plata ratelor și a facturilor.

Florea şi Angela Conea locuiesc în Craiova şi au un venit lunar de 3.000 de lei. Chiar și așa, cu greu își achită facturile. O mare parte din bani merg pe medicamente.

Angela Conea: Nu ai, oricât ți-ai calcula, nu ai cum. De exemplu, eu din 1.000 de lei, dacă aș fi singură, nici nu aș reuși să mă descurc. Mă costă numai medicamentele cinci milioane vechi. Lasă utilitățile pe care trebuie să le plătești în fiecare lună. E greu.

Datele Institutului Național de Statistică arată că o treime dintre români au restanțe repetate din cauza veniturilor prea mici.

Bianca Firezar, jurnalist Digi24: Cele mai frecvente restanțe sunt la factura de energie electrică. Jumătate dintre români nu achită întreținerea la timp, iar 40% au probleme la a plăti abonamentul lunar la telefonie.

Femeie: Foarte greu. Vă dați seama! Te împrumuți, că nu poți să plătești, mai ales pe un salariu de nimic. Și la bancă, și la lumină, și la tot, dar încercăm să ne descurcăm cum putem. Mai ales să mai ai și nepoți, e mai greu.

Bărbat: Mai sunt perioade când trebuie să mai facem cum e acum de exemplu, aprovizionarea de toamnă. Cheltuielile sunt mai mari și atunci o parte, nu toată factura, o parte din factură o las pentru luna următoare…

75% dintre cei care au probleme la plata facturilor sunt șomeri. Restanțe au în general familiile cu copii, mai ales cele formate din doi adulți și 3 sau mai mulți copii.

Adina Mihăilescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții: Odată în sărăcie, ieșirea din această situație este tot mai dificilă, pentru că nivelul ridicat de transmitere de la o generație la alta și a măsurilor ineficiente de activare a forței de muncă pe piață mențin aceste decalaje. Iar un grup vulnerabil: șomerii, copiii. Copiii care provin din familii cu părinți slab calficați ca forță de muncă.

Potrivit INS, România este pe al cincilea loc în Uniunea Europeană în topul țărilor ai căror locuitori întârzie la plata ratelor și a facturilor, după greci, bulgari, ciprioți și italieni.

digi24

loading...
Advertisements

Related posts

Compania Siretul Paşcani, aflată în proces de dizolvare, a început procesul de concediere a salariţilor

Redacția

Păstraţi toate bonurile fiscale primite între 1 februarie şi 29 martie. Cum puteţi intră în Loteria cu premii de 1 milion lei

Redacția

Deputatul Axinte printre parlamentarii de Iași care au votat pentru exportul buștenilor

Redacția
Încarcă...