NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Români procesomani. Peste trei milioane de dosare, înregistrate într-un singur an

Românii sunt siguri că îşi pot rezolva problemele doar în faţa judecătorilor. 2013 a fost al doilea an la rând cu peste trei milioane de procese înregistrate pe rolul instanţelor din ţară.

Majoritatea dosarelor judecate sunt civile, peste 80 la sută. Şi pentru că inevitabil una dintre părţi este nemulţumită la finalul dosarului, sunt foarte multe plângeri şi la CEDO – România ocupă locul şase din 47.

La finalul anului trecut, statul român era depăsit de doar alte cinci state în clasamentul statelor cu cele mai multe procese pe rolul CEDO, respectiv Federaţia Rusă, Italia, Ucraina, Serbia şi Turcia. Din ţara noastră provin şase la sută din cererile înregistrate pe rol, respectiv 6.050. O scădere majoră faţă de anul 2009, când România se situa pe locul trei în acelaşi top.

  

Există şi o explicaţie – CEDO nu a mai înregistrat solicitări referitoare la retrocedări, ca urmare a adoptării hotărârii pilot în domeniu.

În anul 2013, CEDO a decis în 83 de cazuri că autorităţile din România au încălcat cel puţin un drept prevăzut de Convenţia Drepturilor Omului, fiind adoptate alte 26 de decizii prin care s-a constatat soluţionarea amiabilă. În alte 99 de cazuri însă Curtea a constatat că nu a existat o încălcare a unui drept prevăzut de convenţie.

Principalul motiv pentru care România a fost condamnată la CEDO este durata excesivă a procedurilor judiciare, urmat de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, a dreptului la un proces echitabil şi, în al patrulea rând, a dreptului la libertate de gândire sau religie.

Specialiştii pun volumul mare de procese împotriva statului pe numărul mare de procese înregistrate pe rolul instanţelor din ţară. În acest domeniu s-au înregistrat, în ultimii cinci ani, creşteri exponenţiale. Volumul total de activitate înregistrat la nivelul instanţelor judecătoreşti în anul 2013 a fost de peste 3 milioane 300 de mii de cauze, în creştere sensibilă faţă de 2012. Dacă însă ne raportăm la anul 2009, când pe rol erau două milioane de procese, observăm o creştere de aproape 40 la sută.  

sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Un polițist a refuzat mita de 500 lei dată de un comerciant

Redacția

Un coleg de cămin i-a furat laptopul

Răzvan Grecu

Filmul accidentului mortal din județul Iași! Ca o săgeată a intrat cu BMW-ul într-un alt BMW condus de prietenul său din copilărie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site