RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Români hăituiţi cu rottweileri în vămile din Slovenia: „Am fost ameninţaţi, îmbrânciţi, umiliţi ca-n codru de haiduci“

Zeci de români care au trecut în cursul zilei de duminică, 16 iunie, prin vămile slovene Lopata, Maribor şi Tepanje povestesc cum au fost hărţuiţi de vameşi şi forţaţi să plătească amenzi despre care spun că au fost inventate.

Un român care s-a întors duminică, 16 iunie, din Italia îi acuză pe vameşii sloveni de abuzuri uriaşe, îndreptate împotriva tuturor cetăţenilor din blocul est-european care au tranzitat punctele de trecere a frontierei din apropierea graniţei cu Ungaria. Ion Ciobanu, un ieşean inginer constructor de profesie, s-a întors în România dintr-o excursie în Italia, într-un microbuz de 9 persoane. Spune că a maşina a fost oprită prima dată în vama de la Maribor, în jurul orei 5.20. “Ne-au urcat pe cântar şi l-au amendat pe şoferul microbuzului pentru depăşirea greutăţii cu aproximativ 600 de kilograme. Amenda a fost de 200 de euro. Şoferul a plătit-o imediat, n-am stat mai mult de 20 de minute. Ulterior, după 40 de minute, am ajuns în vama Tepanje, unde a început nebunia”, istoriseşte Ciobanu. Acesta spune că în punctul de trecere a frontierei spre Ungaria erau oprite zeci de maşini din România, Bulgaria, Ucraina sau Republica Moldova, toate luate la puricat de către vameşi. “Pe noi ne-au urcat din nou pe cântar şi ne-au cerut să plătim din nou amenda pentru depăşirea greutăţii. Le-am spus că este ilegal să plătim amendă din nou pentru aceeaşi neregulă. În plus, am cerut să ne arate dacă acel cântar al lor este certificat. N-au vrut să ne prezinte documente. Am urcat un copil de 40 de kilograme din grupul nostru pe cântar şi indica 100 de kilograme. Când i-am arătat vameşului a început să râdă şi a chemat Poliţia. Au venit cu trei maşini de Poliţie cu câini rottweiler, pe care i-au aţăţat pe noi fiindcă am îndrăznit să probăm cântarul”, mai relatează Ciobanu. În cele din urmă, şoferul microbuzului a negociat amenda cu vameşii sloveni şi a plătit 125 de euro. Lui Ion Ciobanu i-a fost reţinută cartea de identitate în vama slovenă fiindcă a refuzat să plătească o amendă de 400 de euro, pretinsă de vameşii cărora le-a contestat deciziile. Ieşeanul spune că a văzut incidente mult mai grave în vama de la Tepanje, în cele patru ore cât au fost reţinuţi acolo, cu oameni de naţionalităţile menţionate mai sus îmbrânciţi de vameşi, copii plângând, femei tăvălindu-se pe jos. “Este un abuz fără precedent. Pur şi simplu opreau fiecare maşină şi căutau orice motiv să dea o amendă. Arătau ca şi cum au ieşit la haiducie. Nişte golani. N-am avut nicio astfel de problemă la vămile din Ucraina”, a mai spus Ciobanu. Ieşeanul spune că-şi va consulta avocatul şi că va redacta o scrisoare către Ministerul de Interne din Slovenia. În acelaşi timp, Ciobanu va solicita audienţă la Ambasada Sloveniei din România pentru a relata incidentele şi spune că are de gând să se adreseze şi Ministerului de Externe al României pentru a cere să intervină pe lângă autorităţile din Slovenia.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

  

sursa adevarul de iasi

 

Related posts

Alex Bodi, fostul soț al Biancăi Drăgușanu, a fost arestat. Acuzațiile: trafic de persoane, proxenetism, șantaj

Redacția

Ungaria: Joc online de prevenire a criminalității pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, lansat de Consiliul Național pentru Prevenirea Criminalității

Redacția

VIDEO Lavrov atacă SUA de la tribuna ONU, în timp ce China pledează pentru o arhitectură de securitate echilibrată

Redacția
Încarcă...