NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Referendum istoric în San Marino, țară profund catolică, privind legalizarea avortului

La 43 de ani după Italia vecină, cetăţenii micii republici San Marino votează duminică, în cadrul unui referendum, pentru legalizarea avortului, un subiect extrem de controversat în acest micro-stat cu o puternică tradiţie catolică, relatează AFP.

Mica enclavă muntoasă din centrul Italiei este unul dintre ultimele state din Europa – alături de Malta, Andorra şi Vatican – care interzic complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 şi se vor închide la ora locală 20:00.

Un alt bastion anti-avort, Gibraltar, şi-a relaxat legislaţia după un referendum din iunie.

  

La iniţiativa Sindicatului femeilor din San Marino (Unione Donne Sammarinesi, UDS), o asociaţie feministă din anii ’70 şi ’80 relansată în 2019, locuitorii acestei ţări mici trebuie să decidă dacă vor oferi sau nu femeilor posibilitatea de a alege liber să avorteze până în a douăsprezecea săptămână de sarcină.

După aceea, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt “reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements

Related posts

Cioloş, după inaugurarea unui spital: Am fost azi să cinstim normalitatea, în timp ce trebuie să răspundem combinaţiilor politice

Redacția

Democrația, în pericol din cauza coronavirusului. Cum profită de pandemie liderii politici aspiranți la dictatură

Redacția

Oamenii care cer autostradă în Moldova: „Să ne spună Liviu Dragnea care este argumentul refuzului construirii cu bani europeni“

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site