NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Publicul poate consulta „Caietele Eminescu”

 „Caiete eminesciene” sunt disponibile acum pentru public, vizitatorii Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul Copou având acces liber la renumitele documente, pe care filozoful Constantin Noica, într-o prelecţiune ţinută la Casa Pogor în anul 1977, le compara cu cele ale lui Leonardo da Vinci sau ale lui Paul Valéry.

„Odată cu renovarea muzeului şi reorganizarea expoziţiei de bază, s-a hotărât amenajarea unei biblioteci unde se vor găsi cele 62 de volume de manuscrise eminesciene fotocopiate, pe care doritorii le pot răsfoi liber. Volumele conţin poezii celebre, variante, scrisori, însemnări disparate, traduceri, articole, pagini de jurnal”, precizează Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Colecţia de fotocopii după manuscrisele eminesciene se află în patrimoniul Muzeului Literaturii Române Iaşi din anul 1988, când specialişti din Iaşi şi Botoşani au dus la bun sfârşit misiunea de a copia şi de a pune la dispoziţia publicului binecunoscutele „Caiete Eminescu”. Cele 62 de volume au fost realizate după microfilmele manuscriselor, aşa cum dezvăluie eminescologul Valentin Coşereanu în cartea sa, „Aventura manuscriselor eminesciene”.

  

În anul 1883, după ce Mihai Eminescu se îmbolnăveşte, Titu Maiorescu ia în păstrare lada cu manuscrise a poetului. La începutul anului 1884 iese din tipar prima ediţie a poeziilor lui Eminescu, îngrijită şi alcătuită de T. Maiorescu, ce poate fi, de asemenea, admirată la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iaşi.

În 1902, Titu Maiorescu predă Academiei Române manuscrisele eminesciene. În 1939, Perpessicius începe publicarea ediţiei critice a operei lui Eminescu. Munca de descifrare şi tipărire a manuscriselor eminesciene este continuată apoi de colective de cercetători, conduse de Petru Creţia, de Dumitru Vatamaniuc şi alţii. Cele 16 volume au fost publicate mai întâi la Editura Fundaţiilor Regale, apoi la Editura Bibliotecii Academiei Române. Ultimul volum din planul conceput de Perpessicius a fost publicat în anul 1993, iar în 1994 apare al XVII-lea volum, o „Addenda”.

Muzeul „Mihai Eminescu” poate fi vizitat de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00.

sursa Ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Gara Iași printre cele mai frumoase 10 gări din România

Ema Roman

Ansamblul folcloric din Ruginoasa – premiul II la festivalul internațional Peștișorul de Aur

Ema Roman

Casa Municipala de Cultură Sadoveanu propune un program divers pentru pășcăneni în această lună

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site