RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EvenimentLocal

Propunere: O stradă din Pașcani să se numească ”Inginer Gh. Dragomirescu”

”În căutarea inginerului Dragomirescu” este documentarul realizat de regizorul de film, pășcăneanul Dragoș Zămosteanu . Inginerul Gheoghe Dragomirescu a fost șeful atelierelor CFR Pașcani, condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru crima de uneltire socială și mort pe 14 decembrie 1959, în lagărul de exterminare de la la Periprava.

Marți, 23 mai, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură din Pașcani va rula documentarul ”În căutarea inginerului Dragomirescu”. Intrarea este liberă. Printr-o postare pe pagina sa de facebook, regizorul Dragoș Zămosteanu sugerează ca o stradă din Pașcani să poarte numele inginerului, director al Atelierelor CFR din Pașcani și tată a șase copii, a murit la Periprava, în chinuri groznice. Este un film despre abuzurile și tortura din anii ’60 din colonia de exterminare prin muncă forțată . Povestea lui Gheorghe Dragomirescu arată cum un simplu om din clasa muncitoare este arestat și supus unui tratament inuman, fără a face ceva ilegal. Singura lui greșeală a fost că s-a aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. După ce ia cina la familia Cristea, unde Vasile Cristea cântă două cântece – „Deșteaptă-te române” și „Vântuleț de primăvară” – este arestat.

”Documentarul ce spune povestea tragică a inginerului Gheorghe Dragomirescu va fi proiectat marți, 23 mai, la ora 18.00, la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani. Intrarea este liberă. Cum osemintele celui numit cîndva de cei care l-au cunoscut „pâinea lui Dumnezeu” nu vor mai fi găsite vreodată, poate că n-ar fi rău dacă o stradă din Pașcani s-ar numi „inginer Gh. Dragomirescu”.Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului Pașcani: le mulțumesc tuturor celor care s-au gîndit să aloce resurse și timp și să sprijine realizatorii de film de cultură. Vă invit, așadar, să vedem împreună și apoi să vorbim despre cum am pornit „În căutarea inginerului Dragomirescu”, este mesajul transmis de regizorul Dragoș Zămosteanu.

Regizorul de film Dragoș Zamosteanu s-a născut în Pașcani, a absolvit Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu”, unde mai târziu a fost și cadru didactic. Este realizator independent de filme documentare privitoare la istoria trecutului nostru comunist. 

  

Related posts

Gânduri de la foști elevi ai Colegiului „Mihail Sadoveanu” cu ocazia zilei unității de învățământ

Redacția

Trafic record pe NewsPascani.com în aceste zile

Răzvan Grecu

Curs festiv la Liceul Teoretic “Miron Costin” Paşcani 2017 (VIDEO)

Cătălin Cocoș
Încarcă...