„De la un moment încolo, propaganda antiliberală a devenit contraproductivă pentru propriile sale obiective. Valorile sale extreme din primele luni ale invadării Ucrainei de către Rusia au reușit să radicalizeze pozițiile unor cercuri, dar și să-i încurajeze pe alții să gândească într-o ipoteză nereală până acum – ce s-ar întâmpla dacă Bulgaria ar cădea într-o izolare faţă de UE și lumea occidentală. Pentru o mare parte a cetățenilor bulgari, un astfel de scenariu este complet inacceptabil”. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu sociologic privind propaganda rusă în Bulgaria în 2024, realizat de Alfa Research, la solicitarea Fundației pentru Studii Umanitare și Sociale de la Sofia, arată publicația Dnevnik.
Studiul, care acoperă mai multe subiecte, arată că, de fapt, față de 2017-2018, UE și democrațiile occidentale nu doar că rămân, ci își şi consolidează pozițiile ca prioritate și orientare geopolitică preferată pentru bulgari. Acest lucru nu înseamnă automat sprijin pentru o poziție mai dură a guvernului față de Rusia:
„Slăbiciunile regimului de la Kremlin sunt din ce în ce mai clar și distinct vizibile, dar continuă să existe percepţia că, din motive istorice și datorită proximităţii geografice, „trebuie să ne păstrăm bunele relații cu Rusia și să nu ne confruntăm dur cu ea”.
» Citește continuarea pe pagina autorului