RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Producatorii agricoli si-au facut o comisie

Producatorii agricoli din judet s-au organizat intr-o  comisie pentru a-si rezolva mai usor  problemele. Dupa ce Guvernul nu a acordat suficienti bani  pentru sectorul agricol, fermierii spun ca sunt  nevoiti sa se descurce cum pot.

Acestia se plang ca statul nu le da subventii,  fonduri pentru statiile antigrindina si nici nu  pune in aplicare masuri concrete pentru sprijnirea  producatorilor autentici. Producatorii agricoli ieseni si-au facut o  comisie de specialitate.

Satui sa fie ignorati de guvernati, acestia au  decis sa-si uneasca fortele, astfel incat  propunerile lor sa ajunga mai repede pe masa  autoritatilor centrale. Agricultorii se plang de lipsa sistemelor  antigridina, de subventiile prea mici si de evaziunea  fiscala din piete.

  

“S-a promis ca pomicultura este dupa  irigatii, dupa vaca cu lapte, pomicultura si  legumicultura, in viziunea celor care fac  PNDR-ul pentru perioada urmatoare nu  are niciun loc si asa si pana acum pomicultura  trebuie sa se bata cu pasarea, cu utiliajele”,a  spus un pomicultor din Cotnari.

“Sa se faca niste proiecte tip unde  sa stie fiecare cum trebuie facuta ferma  pentru o anumita capacitate de porci,  cam cat il costa pentru ca se porneste la drum  si nu stie nimeni cat il costa pentru ca termina  de construit si nu mai are bani, sunt foarte  multe cazuri”, a spus un producator de carne din Pascani.

Autoritatile locale spun ca au incercat sa vina in  sprijinul producatorilor mici si mijlocii prin diferite  sesiuni de informare pe care le-au organizat in  comunele lor.

Agricultorii au fost sfatuiti sa se asocieze, ca sa  poata astfel sa atraga mai usor fonduri pentru  dezvoltare.

“Mare parte dintre aceste activitati  sunt gratuite, facem deplasari in mediu rural,  dar deocamdata ne ocupam doar de  producatorii mici si mijlocii deoarece cei  mari nu prea ne cer sprijinul si stim si de ce : pentru ca institutii mari au deja consultanti si  problema  e la cei mici care nu sunt asociati ,  iar daca sunt asociati pentru ca sunt un  numar de 125 de asociatii la nivelul  judetului Iasi pe diferite domenii , ele nu sunt  functionale, dar ele din pacate doar intr-un  procent de 5 %”, a declarat Monica Pandelea, director  Camera Agricola Iasi.   

Pentru a veni in sprijinul agricultorilor, majoritatea  celor prezenti la discutii au propus constituirea  unor clustere pe lanturi de producatori.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

sursa telem.ro

Related posts

Poşta pentru pachete cu mâncare. La concurenţă cu CFR, doi tineri din Iaşi au înfiinţat un sistem de curierat dedicat exclusiv studenţilor

Redacția

APAVITAL și-a permis să ”spargă” 1,6 milioane lei pe teste PCR. De ce nu și-a vaccinat angajații?

Redacția

Peste 900 de tineri absolvenţi vor fi sprijiniţi pentru încadrarea în muncă printr-un proiect cu fonduri europene

Redacția
Încarcă...