NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Locotenentul scafandru al lui Nichita, ţeapă la stat cu o firmă de păcănele

Ionuţ Dumitraşcu, angajatul firmei Salubris, care ar fi prestat mai multe servicii de filaj pentru primarul municipiul Iaşi are datorii la stat prin intermediul firmei sale falimentare de 740.000 lei.

Angajatul Salubris care l-a ajutat pe primarul Gheorghe Nichita în planul său de a-şi spiona amanta, directoarea din Primăria Iaşi Adina Samson, şi pe apropiaţii acesteia, şi-a băgat afacerea cu păcănele în faliment după ce a tras statului o ţeapă de circa 740.000 lei. Ionuţ Dumitraşcu a fost cooptat, în 2010, în firma SC Mondo Game SRL din Paşcani de către un anume Constantin Botezatu, care o cumpărase la rândul lui de la fondatorul Lucian Filipeanu, obiectul de activitate rămânând acelaşi: „jocuri de noroc şi pariuri”. La scurt timp, „Dumi”, cum este alintat de prieteni, a preluat de unul singur frâiele societăţii timp de mai bine de un an, după care l-a cooptat şi pe Vasile Nemţanu, cu o participare de 10%. De la momentul fondării, numele „SC Mondo Game SRL” apare în peste 50 de Monitoare Oficiale în care sunt anunţate deschideri ale unor noi puncte de lucru ale firmei sau, mai precis, instalări ale unor noi aparate de tip „slot machine” în baruri din mediul rural, peste 100 potrivit documentelor citate. Acestea au fost instalate în ultimii 7 ani atât în judeţul Iaşi, cât şi în alte judeţe precum Neamţ, Suceava, Botoşani, Buzău sau Ialomiţa.

 
 Vilă, decapotabilă şi vacanţe exotice
 
 În urmă cu trei zile, „Ziarul de Iaşi” a scris, potrivit unor surse, cum Dumitraşcu ar fi făcut o avere consistentă de pe urma acestei afaceri, din care şi-a permis excursii scumpe, o maşină decapotabilă şi o vilă într-un cartier rezidenţial din Iaşi. La începutul acestui an, inspectorii Serviciului Judeţean de Metrologie ar fi descoperit că Dumitraşcu nu deţinea avize de funcţionare pentru unele aparate din municipiu, ceea ce a culminat şi cu sfârşitul afacerii sale. Potrivit sentinţei prin care firma sa a intrat în faliment în februarie 2015, Dumitraşcu a fost cel care a solicitat intrarea societăţii direct în procedura de faliment deoarece avea datorii neachitate de circa 1,4 milioane lei, din care 675.000 lei către bugetul de stat cu o vechime mai mare de 60 de zile. Cu toate acestea, în tabelul preliminar de creanţe şi, ulterior, în cel definitiv, nu a apărut decât Administraţia Judeţeană de Finanţe Publice cu o sumă totală de recuperat de aproximativ 740.000 lei. Creanţa este compusă din două sume ce figurează atât în rândul creanţelor garantate (în cuantum de 689.000 lei), cât şi la categoria creanţelor bugetare (50.000 lei). „Creanţa de 689.255 lei, acceptată definitiv în baza art. 159 alin. 1, pct. 3 – sub rezerva finalizării evaluării bunurilor sechestrate conform procesului verbal de sechestru nr. 86.684/26.11.2014, conf. OUG 77/2009 si art. 103 din Legea 85/2014 şi creanţa de 50.000 lei acceptată în baza art. 161, pct. 5 – sub condiţia suspensivă a soluţionării în mod irevocabil a litigiului ce face obiectul ds. nr. 5914/866/2014 aflat pe rolul Judecătoriei Paşcani”, potrivit tabelului definitiv de creanţe.
 
 A jonglat cu profitul
 
 Datele raportate de administratorii firmei în perioada 2009 – 2013 (n.r. – anul ultimelor raportări) la Ministerul de Finanţe arată o evoluţie constantă a afacerilor, de la maximum 500.000 lei până în 2010 la circa 2,7 milioane lei în 2013. Dacă se ia în calcul raportul cifră de afaceri – profit, vârful a fost atins în 2011, exact anul în care Dumitraşcu a fost unic acţionar al firmei, când la o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei a obţinut profit de circa 58.000 lei. În rest, cu excepţia anului 2012, când s-a înregistrat un profit de 24.000 lei la afaceri de 2,2 milioane lei, firma a fost permanent pe pierderi. Deşi business-ul cu „păcănele” pare să fie una dintre afacerile de succes ale perioadei de criză şi care încă înfloreşte, firma SC Mondo Game SRL s-a prăbuşit dintr-odată. După ce firma sa a luat drumul falimentului, Ionuţ Dumitaşcu s-a angajat la Salubris în departamentul de Relaţii Publice şi a început să presteze şi diferite servicii extra-profesionale pentru primarul Gheorghe Nichita. În luna martie, în timp ce lichidatorul judiciar de la Mondo Game transmitea rapoarte la judecătorul sindic şi notificări privind intrarea în faliment la cererea administratorului, „Dumi” făcea excursii în Cluj sau Suceava pentru a investiga pe unul din rivalii primarului.
 
 „Să alimentez mitraliera”
 
 Potrivit documentelor oficiale făcute publice de procurorii anticorupţie, Ionuţ Dumitraşcu, angajat al SC Salubris SA, era unul din prietenii de nădejde ai edilului ieşean. În primă fază, „Dumi” s-ar fi deplasat la Cluj Napoca pentru a se întâlni cu un cetăţean englez, Robert Wolsey, despre care trebuia să afle tot ce se poate despre viaţa personală şi profesională a acestuia: „E însurat, nu-i însurat, are soţie aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are…”, după cum solicita primarul Nichita. Pentru aceste servicii, Dumitraşcu a solicitat să îi fie virate, în două tranşe egale, suma de 2000 lei, solosind expresii ca „să alimentez mitraliera” sau „să mai primesc nişte oxigen”. Ultima expresie a fost folosită într-un SMS trimis şefului Poliţiei Locale, în care îl anunţa că l-a înştiinţat pe edilul Gheorghe Nichita de solicitarea sa: „i-am dat mesaj acuma ca să-şi dea ok-ul ca să-mi dai şi mie, că m-am dat scafandru aseară şi am rămas fără oxigen”. Potrivit unei alte interceptări, Dumitraşcu s-ar fi deplasat la Suceava alături de un detectiv particular şi poliţist local pentru a demonstra o curiozitate bizară a primarului Gheorghe Nichita, care a solicitat o „reconstituire” a unui eveniment în care a fost implicată amanta Adina Samson şi un posibil „rival” în dragoste. Primarul i-a transmis telefonic lui Ştefan Avîrvarei, şef în cadrul Poliţiei Locale, către trebuie să meargă alături de Dumitrapcu la Vila Alice, într-o cameră anume, pentru a vedea dacă patul scârţâie. Poliţistul local şi Ionuţ Dumitraşcu ar fi trebuit să reconstituie evenimentele, iar detectivul particular să asculte. Din interceptări reiese că acea cameră era ocupată la momentul vizitei.
 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}


loading...
Advertisements

Related posts

Loteria bonurilor fiscale

Redacția

Grampet începe să producă trenuri de călători la Paşcani

Redacția

INS: In anul 2017, economia a crescut cu 7% (date semnal)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site