NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul Pantazi adoptă formal măsuri de transparență! Ziariștii incomozi sunt ținuți la ușă

Primăria Pașcani a publicat recent pe siteul instituției un document prin care îți manifestă deschiderea către actul de transparență și mecanismul de monitorizare a strategiei naționale anti-corupție pentru perioada 2016 – 2020.

 

  

Decizia vine în concordanță cu alte practici. Înainte de a interzice accesul jurnaliștilor neînsoțiți în Primărie, primarul Dumitru Pantazi a semnat documentul prin care declară că sprijină lupta anticorupție, promovează integritatea și transparența procesului decizional!

„Declarație de aderarea la valorile fundamentale, principiile, obiectivele și mecanismul de monitorizare al strategiei naționale anticorupție 2016 – 2020 a conducerii Primăriei municipiului Pașcani”, așa se numește documentul semnat de primarul Dumitru Pantazi în 7 august 2018. Deși parafat cu o întârziere de 2 ani, acesta conține o serie de principii democratice la care edilul șef aderă și le susține, cel puțin declarativ.

Spunem asta deoarece în conținutul declarației semnate de primar acesta declară „că sprijină lupta anticorupție, promovează integritatea și transparența procesului decizional” și cu toate acestea la 8 zile distanță jurnaliștilor de la NewsPascani.com li s-a interzis accesul neînsoțit în clădirea Primăriei, fără a se oferi ulterior nicio explicație.

Documentul face parte dintr-o decizie de primar prin care se aprobă planul sectorial de Acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale de Anticorupție pentru perioada 2016 -2020. Pentru a duce la îndeplinire un astfel de țel, edilul șef a desemnat și un Grup de lucru Anticorupție condus de către acesta și coordonat de secretarul UATM, Irina Jitaru. Din acesta mai fac parte și șefii de servicii din Primărie, administratorul public și viceprimarul municipiului.

Deși la prima vedere s-ar putea crede că acest organism are ca scop lupta directă cu flagelul corupției, în realitatea în regulamentul de funcționare al grupului se prevede că atribuțiile sunt de întocmire a unor rapoarte trimestriale, de inventariere a îndeplinirii obiectivelor asumate și de realizarea măsurilor dispuse în cadrul Planului Sectorial de Anticorupție.

Menționăm că în perioada 2013-2016 la nivelul Primăriei municipiului Pașcani a funcționat un astfel de Grup de lucru Anticorupție care nu a adus la cunoștința publicului niciunul dintre rapoartele semestriale prevăzute în regulament.

Advertisements

Related posts

O firmă privată reuşeşte să recicleze selectiv deşeurile din Paşcani, în timp ce Ecosalubritatea doar îşi propune deocamdată! Vezi cum se procedează la Iaşi

Ema Roman

Primăria Pașcani bună de plată în cazul unui eveniment rutier petrecut în zona vale!

Marius Parteni

Este oficial ce a dispus primarul! Ursu în locul lui Dumea la EcoSalubritate

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site