RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul care a rămas în inima ieșenilor. Și-a donat salariul și pământul pentru oameni

„Modest, foarte modest, acest om care locuia într-o cameră a otelului ce purta numele său, mai târziu otel România, era nedespărțit de macferlanul său pe care nu l-a părăsit decât odată cu moartea sa”, scria Rudolf Suțu despre Scarlat Pastia în Iașii de odinioară.

 

  

Jurist și filantrop, apreciat de oameni ca „unul din cei mai buni primari pe care i-a avut Iașul”, cum nota Rudolf Suțu în cartea lui despre locuri și oameni din Iași, Scarlat Pastia a fost unul dintre primarii vizionari ai Iașiului și „pe lângă că era un bun gospodar, mai era și un bun legist”.

De la el a rămas și colecția de legiuri, „intitulată «colecția Pastia» care mult timp a servit tuturor instanțelor judecătorești”.

Despre Scarlat Pastia a scris mai multe articole Rudolf Suțu, în cele două volume ale sale, Iașii de odinioară, și de la el putem să aflăm cum a fost acest om care, pentru o perioadă scurtă, a îndeplinit și funcția de primar în Iași.

„Cu zeci de ani în urmă, locurile de primar al Iașilor, de senator, de efor al Spiridoniei (n.n. administrator al spitalului sfântul Spiridon, dat în folosință din anul 1757) erau ocupate de una și aceeași persoană. Era lipsă de oameni, dar acei cari erau, erau de seamă. Așa, se știe că Scarlat Pastia ocupa odată cu demnitatea de primar al orașului și acea de efor al spitalelor Sf. Spiridon. Au rămas limpede în amintirea ieșenilor adresele pe care «primarul» Pastia le trimitea «eforului» Pastia. Epitropia Sf. Spiridon având nevoe de concursul Comunei Iași, ca orice administrație, mai cu seamă cum este cea a Spiridoniei, foarte dese ori se schimbau adrese între cele două instituții. Într-una din zile, Scarlat Pastia urca mai grăbit scările de la cancelaria epitropilor […] Se așeză la birou și concepu o adresă în calitate de epitrop către primar. După o jumătate de oră, părăsind epitropia, Scarlat Pastia se îndreptă către Primărie, unde găsi adresa trimeasă de dânsul cu câteva momente mai înainte. De astă dată „primarul” Pastia se puse și răspunse „epitropului” Pastia…”

Între 11 ianuarie 1877 și 3 ianuarie 1879, Scarlat Pastia a ocupat funcția de primar al orașului Iași. Deși a avut un singur mandat, a fost unul dintre primarii care a reușit să facă în timp puțin lucruri multe și bune pentru comunitate.

Integral, pe editiadedimineata

 

 

Related posts

Locuiți la parter și vreți să vă închideți balconul? Nu vă mai trebuie acordul vecinilor

Redacția

Se lucrează sau nu pe strada Gării?

Ema Roman

Ninge în judeţul Iași. Autospecialele de deszăpezire acţionează pe mai multe drumuri judeţene

Redacția
Încarcă...