NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria reia negocierile pentru achiziția Palatului Cantacuzino-Brătianu. Moștenitorii vor depune oferta peste două săptămâni!

Noua administrație speră să achiziționeze Palatul Cantacuzino-Brătianu pentru a-l reda pășcănenilor. Primarul Dumitru Pantazi s-a întâlnit azi cu Marie-Hélène Fabra și a reluat discuțiile. Negocierile propriu-zise vor începe când moștenitorii se vor pune de acord asupra sumei pe care o vor cere Primăriei.

Astăzi, primarul Pașcaniului s-a întâlnit cu Marie-Hélène Fabra, fiica Elena Brătianu, moștenitoare a Palatului Cantacuzino-Brătianu alături de mătușa sa Maria Brătianu, și au discutat demararea negocierilor pentru achiziționarea proprietăților. Este nevoie ca moștenitoarele palatului să se pună de acord și să facă o primă ofertă peste două săptămâni. Primarul Dumitru Pantazi s-a arătat optimist: „Cred că vom reuși să realizăm această achiziție. Există o mică neînțelegere între moștenitori, vizavi de sume, de dorința de a înstrăina. Trebuie să-și armonizeze ideile proprietarii, după care vom trece la negociere”, a spus acesta.

Deocamdată, moștenitoarele familiei Brătianu așteaptă ordinul ministrului prin care retrocedarea palatului să intre în efect. Urmează obținerea cărții funciare și întabularea clădirii și terenului, apoi Inspectoratul Școlar Județean va putea face un proces verbal de predare.

  

Palatul a fost retrocedat în 2007 surorilor Brătianu, iar Clubul Copiilor a mai funcționat în incinta sa până în primăvara anului trecut. Fostul primar Grigore Crăciunescu a încercat de asemenea să cumpere conacul și terenul aferent, de 7000 mp. Moștenitoarele au cerut peste jumătate de milion de euro, iar Primăria a oferit într-o primă fază 400.000. După instalarea crizei economice însă Primăria a fost nevoită să-și retragă oferta. Nici noua administrație nu dispune de asemenea bani. „S-au discutat sume cu fosta administrație, valori foarte, foarte mari. Dacă își doresc să intre în patrimoniul administrației publice locale, sper că nu vor înainta astfel de pretenții”, a spus Dumitru Pantazi. El a precizat că va consulta experți în monumente și patrimoniu pentru a stabili un preț corect.

Advertisements
Advertisements

Palatul a fost retrocedat în 2007 surorilor Brătianu, iar Clubul Copiilor a mai funcționat în incinta sa până în primăvara anului trecut. Absolut îngrijorătoare este starea avansată de degradare a clădirii, care a fost vandalizată de câteva ori de când Clubul Copiilor s-a mutat în noul spațiu. Potrivit lui Marie-Hélène Fabra, Ministerul Educației evaluase lucrările necesare pentru reabilitare a clădirii la aproximativ 1 milion de euro. Dumitru Pantazi a precizat că după achiziționare va comanda o expertiză tehnică pentru a stabili cu exactitate daunele.  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Se montează semaforul pus la pământ ca urmare a accidentului rutier

Marius Parteni

Furnizarea apei potabile este întreruptă în Hărmăneștii Vechi, Hărmăneștii Noi și Blăgești

Redacția

Primarii, îndemnaţi să ceară bani pentru achitarea restanţelor

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site