RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Preţul terenului agricol din judetul Iaşi este în creştere

Dacă în anul 2012 un hectar de teren pornea de la 1.500 de euro, adică în jur de 6.000 de lei, în 2017 preţul porneşte de la 8.000 de lei, adică puţin sub 2.000 de euro. În funcţie de suprafaţă, de cât de fertil este pământul, de cursurile de apă din zonă ori de apropierea de oraşe, preţul diferă de la zonă la zonă.   

 În anul 2016, în judeţul Iaşi s-au tranzacţionat peste 150 de hectare de teren agricol intravilan cu o valoare de peste 4 milioane de lei şi peste 900 de hectare de teren extravilan, agricol, cu o valoare de peste 7 milioane de lei.

„Este dificil să dai un preţ, există oscilări, terenul extravilan se vinde acum ca loc de casă. Preţul mediu al terenului agricol în judeţul Iaşi, în prezent, este cuprins între 8.000 şi 15.000 de lei pe hectar, în funcţie de cât de aproape se află de un oraş sau o localitate. Terenurile pe care se află o investiţie, fie că este vorba de viţă de vie, pomi sau arbuşti, şi aici ne referim la cătină, coacăz, mur, etc, sunt mai scumpe, preţul trece de 15.000 de lei, deoarece omul îşi vinde în primul rând investiţia, apoi terenul. De exemplu, un teren agricol pe care este vie se vinde în medie cu 20.000 de euro investiţia, plus preţul terenului”, a precizat Magneriu Jalbă, şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Iaşi. Cele mai căutate zone au fost cele de pe lângă Podu Iloaiei, Coarnele Caprei, Plugari, Dobrovăţ, etc. După o scurtă analiză a site-urilor de profil, observăm că pe OLX în cursul zilei de ieri erau în jur de 280 de anunţuri de vânzare a terenurilor agricole extravilane.

  

Cele mai mari suprafeţe se vând în Osoi, unde pe 14 hectare. La 9 km de Paşcani, un ieşean vinde puţin peste un hectar cu 4.110 euro iar altul vinde 7.200 mp de fâneaţă la Cozia, Cotnari, cu 1.594 de euro. În medie, un hectar de teren cu viţă de vie trece lejer de 100.000 de lei, un hectar cu livadă trece de 60.000 de lei iar un hectar cu arbuşti fructiferi de 50.000 de lei. „În perioada 2007-2010 a existat o perioadă de bum, când preţurile au explodat. Terenurile se scoteau la vânzare în euro. Acum, conform legii 17 din 2014, vânzarea terenurilor are loc doar prin ofertă, cu anunţ publicat pe site-ul nostru iar preţul se stabileşte în lei”, a mai precizat Magneriu Jalbă. În prezent, pe site-ul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Iaşi există pe luna februarie a.c în jur de 1.500 de oferte. Interesant este faptul că suprafeţele vândute nu sunt deloc mari, cel mai mare teren agricol de pe site având doar 6,3 hectare. Un ieşean care vinde 6 hectare în Trifeşti, localitate aflată la aproape 100 de km de Iaşi, cere 152.000 de lei, în timp ce ieşeanul care vinde 6,3 ha în Strunga, localitate aflată la 55 de km de Iaşi, cere 252.800 de lei.

Două hectare la Miroslava, situată la 8 km de Iaşi, costă 135.000 lei, în timp ce 2 hectare la Coarnele Caprei, situată la 60 de km, costă 18.000 de lei.  Procedura prevede şi un aviz pe care ieşenii care vor să vândă terenul trebuie să-l primească de la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Iaşi. Tot pe site se află şi comunicările de acceptare de ofertă, făcute de cumpărători. Comparativ cu alte ţări, în România preţul este mult mai mic. De exemplu, în Austria preţul unui hectar trece de 10.000 de euro, în Serbia valoarea se ridica la 8.000 de euro pe hectar, iar în Ucraina preţul ajunge la 7.000 de euro. Una dintre problemele cu care se confruntă însă ţara naostră, este că agricultura se face pe bucăţele şi este foarte greu să se găsească suprafeţe foarte mari, de 20-30 de hectare, pentru a fi tranzacţionate. 

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Contracte semnate pentru iluminatul public și stații de încărcare electrice la Pașcani

Marius Parteni

Pregătiri pentru lupta cu nămeții. Consilierii și primarul vor să evite situațiile penibile de anul trecut!

Marius Parteni

Audiențe noi, probleme vechi. O pășcăneancă cere extindere de gaz pe strada Siretului din Blăgești

Ema Roman
Încarcă...