NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Prefectul a decis: viceprimarul Gabriela Nedelcu a fost ales ilegal! Opoziția cere demisia secretarului, acesta susține că hotărârea este legală!

Decizie previzibilă a Prefecturii Iași în cazul alegerii viceprimarului municipiului Pașcani. Conform subprefectului Bogdan Abălașei, Instituția Prefectului a înștiințat Primăria municipiului Pașcani și Consiliul Local că hotărârea prin care s-a ales viceprimarul este ilegală.  

 Hotărârea are numărul 106 din 2016 și a fost adoptată cu voturile a doar 9 consilieri din cei 19 în funcție, deși legea 215/2001 prevede un minim de cincizeci plus unu din voturile totale, fapt semnalat de NewsPascani.com și Actualitatea TV (vezi aici, aici și aici ). Din această cauză, juriștii Prefecturii, instituție ce are rolul de verificare a hotărârilor emise de Consiliu Local Pașcani, au recomandat revocarea acesteia.

„Pentru știința dumneavoastră, în opinia noastră, hotărârea trebuie revocată pentru că s-au încălcat prevederile Legii 215/2001. Am comunicat acest lucru Primăriei și Consiliului Local”, a explicat Bogdan Abălașei, subprefectul județului Iași.

  

Conform legii, în cazul în care o hotărâre este considerată ilegală de prefect, ea trebuie atacată în justiție pentru a fi anulată. În practică însă, s-a împământenit o procedură prealabilă până la sesizarea instanței, în care emitentul este îndrumat să înlăture printr-o altă hotărâre cauzele de nelegalitate. În cazul în care nu se conformează, atunci prefectul sesizează instanța de contencios administrativ.

Contactată telefonic Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani, a precizat că nu a verificat deocamdată corespondența și deci nu știe despre o astfel de comunicare.„Nu am verificat încă mapa cu corespondența. Dacă este trimis un asemenea document îl voi prezenta Consiliului Local”, a declarat Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani.

Opoziția din Consiliu Local a anunțat în urmă cu o săptămână, că în cazul în care hotărârea de alegere a viceprimarului este declarată nelegală, atunci vor solicita demisia secretarului Irina Jitaru.

„Dacă se confirmă că această hotărâre a fost adoptată ilegal, doamna secretar Irina Jitaru trebuie să-și dea demisia imediat. Pentru că există suspiciunea că aceasta a acționat așa fiind presată. Și ca să nu mergem mai departe, ar trebui să-și dea demisia”, a acuzat Sorin Olariu consilier local din partea PMP.

În replică Irina Jitaru a anunțat că nu e cazul să demisioneze deoarece ea consideră că această hotărâre este adoptată legal.„Dar nu mi-a cerut nici un consilier demisia! Care consilieri mi-a cerut-o și în ce calitate? Bineînţeles că nu îmi voi da demisia. În continuare eu rămân pe interpretarea mea, v-am mai spus unde sunt doi juriști sunt trei păreri”, s-a apărat secretarul Jitaru.

În cazul în care aleșii locali vor decide revocare hotărârii de alegere a viceprimarului, atunci orice act semnat în această perioadă de timp de Gabriela Nedelcu este nul de drept. De asemenea, aceasta nu va primi indemnizație pentru perioada în care a fost viceprimar. Pentru revocarea acestei hotărâri trebuie să voteze cel puțin 10 consilieri locali.

Conform unor informații, subprefectul Bogdan Abălașei a fost ieri în Primăria Pașcani, unde a discutat cu primarul Dumitru Pantazi. Este foarte posibil ca acesta să fi discutat și despre acest subiect.

 

 

Advertisements

Related posts

Decizii surprinzătoare în Primăria Pașcani. Secretarul instituției reintră în concediu de creștere a copilului, iar un economist a demisionat

Marius Parteni

Consilierii pășcăneni discută despre scăderea prețului chiriilor ANL

Marius Parteni

Ludovic Orban: Luni adoptăm Hotărârea de Guvern prin care punem în aplicare starea de alertă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site