RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Piața vale: rezistă cine poate! Nepăsare, tupeu și promisiuni în loc de organizare!

Haosul din cele două piețe din Pașcani este principala cauză a modului în care acestea arată! Atunci când toate sunt amestecate, nimeni nu mai deține controlul asupra activității. De aici și până la afirmații de genul că pleacă comercianții și scad veniturile, nu este decât un pas.

Situația din piețe datează din trecut, dar nimeni în ultimii ani de zile nu a dorit să impună o regulă, să facă ceva pentru comercianții cinstiți și cumpărători. Poate nici nu s-a dorit, dar sunt lucruri inexplicabile. Serviciul Administrația Piețelor înregistra excedent financiar, an de an. De cel puțin doi ani de zile acest lucru nu se mai întâmplă. Au scăzut încasările sau au crescut cheltuielile de funcționare și cele cu salariile?

O explicație în viziunea lui Cristian Menegon, șeful Serviciului de Administrație a Piețelor este următoarea. “În ultimii doi ani de zile am pierdut contracte și pierdem contracte, cu ghilimele de rigoare pierdem, în sensul că multe societăți comerciale, persoane fizice autorizate își restrâng activitatea din piață. Motivele, pentru că am discutat cu domniile lor, cu cei care au ales să plece din piață, sunt cele de încasări. Pentru că în jurul pieței, cel puțin în zona vale, ca și în zona deal, sunt o serie de supermarketuri sau magazine chinezești, sau alte tipuri de magazine ce vând produse similare celor din piață. Crescând numărul și în municipiu pe de altă parte odată cu deschiderea acelui complex din zona deal, zona cealaltă din oraș a altor astfel de complexe, piața a avut de suferit“, spunea Cristian Menegon, pe data de 8 mai 2020.

Reacția sa venea după o serie de suspiciuni care planau asupra modului de gestionare a activității.

  

Contrar afirmațiilor, piețele sunt pline, dar veniturile scad. Acest aspect nu este conform declarațiilor lui Menegon, chiar dacă hala din piața vale este închisă.

Actualul șef al Serviciului de Administrație a Piețelor pare confuz, dar și lipsit de autoritate. În orice apariție publică se lamentează că este foarte greu, dar nu vedem nici o dovadă scrisă a acțiunilor de organizare a activității, de punere într-o ordine a lucrurilor. Toţi fac ce vor, cu excepția celor din hală și module.

O dovadă este cazul acelor agenți economici, care în trecut au tăiat gardurile pieței și au inventat comerțul pe trotuar sau cel din dubă. Cu sprijinul Poliției Locale s-au aplicat amenzi, gardul a fost sudat, dar totul a revenit la aceeași stare.

Întrebat prin intermediul Biroului de Presă dacă comercianții respectivi dețin contracte de închiriere, administratorul piețelor a furnizat un răspuns afirmativ.

Chioșcurile din Piața Vale la care faceți referire funcționează pe baza unor contracte de închiriere, plata chiriei fiind făcută în contul Serviciului de Taxe și Impozite Locale”, se arată în răspuns.

Am revenit cu întrebări la Biroul de Presă și solicităm dovezi precise, întrucât sunt voci care afirmă contrariul.

Acțiunile Poliției Municipale au scos la iveală faptul că sunt suprafețe pentru care nu se încasează chirie. Tocmai din această cauză dorim explicații clare, iar acestea pot veni de la Serviciul Aministrația Piețelor. Faptul că activitățile nu sunt organizate a dat curaj unor comercianți, care acum își expun marfa și produsele pe multe suprafețe și plătesc la mica înțelegere. Sectorul produselor de legume, fructe și verdețuri este cel mai disputat, iar acolo sunt cele mai mari probleme.   

Ca un fals răspuns la această situaţie, în discuție este adus proiectul de modernizare a pieței vale, care va lovi cel mai mult în acei comercianți concentrați pe zona de tarabe și chioșcurile de pe platou.

Primarul Dumitru Pantazi explica după ședința din februarie 2019 :“Întreaga piață din vale va fi reabilitată. Toate construcțiile noi vor fi reabilitate, atât din punct de vedere al construcției noi cât și din punct de vedere arhitectural, și o să apară și altele noi. Hala va fi amenajată și va fi lăsată cu același obiectiv de activitate. Zona din fața halei unde sunt tarabele în acest moment, vor dispărea și aici va rămâne o locaţie de agrement cu bănci, divers mobilier unde cetățenii vor aștepta ori se vor recrea în zona respectivă. Vom avea un sector de lactate pe platoul pieței, producătorii agricoli și administrația piețelor”, spunea primarul în 2019.

Timpul a trecut și nimic nu s-a schimbat. Dar autoritatea locală continuă să vehiculeze sume de ordinul milioanelor de lei pentru modernizarea locației, fără a se întreba dacă piața vale este corect proiectată. Promisiunile datează din anul 2015, dar nimic nu s-a concretizat.

Articolele despre ceea ce se întâmplă în piețele din Paşcani vor continua și zilele care urmează!

Related posts

Instituţia Consiliului Local nu există pentru primar, când este vorba despre propriul buzunar. Funcţionarii publici, responsabili, trebuie să acopere prejudiciul AgroComplex

Marius Parteni

Garda Forestieră a descins în pădurile IKEA de la Iași

Redacția

Corupție în Primărie: Firma lui Zanet a încheiat contract în alb cu o instituție de învățământ din Pașcani! (DOC)

Răzvan Grecu
Încarcă...