Pentru că suntem atât de conectaţi la telefoanele noastre şi pentru că trebuie să fim în permanenţă la curent cu ceea ce se întâmplă în spaţiul virtual, este normal să petrecem timp pe telefonul mobil ori de câte ori ne băgăm la somn.
Din păcate, este un lucru pe care trebuie neapărat să începem să nu-l mai facem, după cum ne recomandă dr. Dan Siegel, profesor psihiatru la UCLA School of Medicine.
Impactul ecranului asupra creierului – Oamenii îşi expun ochii la aceşti fotoni care transmit creierului să nu secrete melatonină pentru că nu este ora somnului.
Dacă te bagi la somn la 1 noaptea şi te trezeşti la 6 dimineaţa, nu le oferi neuronilor odihna necesară, ceea ce îi împiedică să se curăţe corespunzător. Majoritatea dintre noi avem nevoie de 7 – 9 ore de somn pentru ca organismul să nu aibă de suferit pe termen lung.
De fapt, somnul nu face decât să le permită neuronilor activi să se odihnească, lucru ce este benefic, dar dacă nu dormi suficient există riscul ca aceşti neuroni să nu se curăţe corespunzător de toxine cu ajutorul celulelor gliale.
Acest proces este, cu alte cuvinte, nociv pentru celulele din corpul tău. Dr. Siegel recomandă să îţi oferi cel puţin o oră de odihnă a ochilor înainte să te bagi la somn.
Aproximativ 95% dintre oameni nu se odihnesc suficient, un procent foarte mic de oamenii fiind genetic formaţi pentru a le ajunge 3 – 5 ore de somn pe noapte.
Chiar dacă te baţi cu pumnii în piept că ţi-au ajuns cele 5 ore de somn, pe termen lung vei vedea că vei avea probleme cu concentrarea, memoria nu va mai funcţiona la parametri normali, analizarea problemelor va fi o reală provocare, iar nivelul de insulină care trebuie să îţi ajute celulele o va lua efectiv razna.
Astfel, există riscul să iei în greutate, iar dacă asta nu era suficient, există riscul unei conexiuni toxice între celulele din creierul tău.
Ce trebuie să faci? Recomandat este să îţi prioritizezi somnul. Închide ecranul telefonului să spunem pe la 9 seara şi odihneşte-ţi ochii pentru cel puţin o jumătate de oră înainte să adormi.
Sursa: Noobz.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}