NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Osemintele mitropolitului Visarion Puiu vor fi așezate în Catedrala din Paris. Relicvele lui vor ajunge în țară, iar un om de afaceri din Pașcani vrea să le aducă gratuit

Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat astăzi la Pașcani. O delegație din Roman, formată din preoți, profesori, oameni de cultură, în parteneriat cu Protoieria Pașcani și Protoieria Roman au mers într-un pelerinaj, pe urmele lui Visarion Puiu.

Au vizitat casa în care s-a născut marele ierarh, situată în zona Gării, unde este aşezată o placă comemorativă, apoi la Troiţa din Fântânele, numită și a Românilor de pretutindeni și Biserica „Sfinţii Voievozi”, unde a fost botezat. Delegația a  făcut o vizită la Protopopiatul Paşcani şi Colegiul „Mihail Sadoveanu”. Aici au fost întâmpinați cu pâine și sare de elevi îmbrăcați în costum național și au avut loc scurte evocări, cât și o slujbă de pomenire.

 Asociaţia „Visarion Puiu“ din Roman a început, în urmă cu trei ani, demersurile pentru aducerea în ţara noastră a osemintelor mitropolitului Visarion Puiu, mai ales că dorinţa mitropolitului de a fi înmormântat la Vovidenia se află înscrisă în testamentul scris de mâna lui. Conform „Ziarului de Roman” Visarion Puiu va fi aşezat în această vară, la împlinirea a 50 de ani de la naşterea lui în ceruri, în Catedrala din Paris. La Roman vor fi aduse relicvele lui.

  

 Omul de afaceri din Pașcani Gelu Costăchescu s-a arătat  dispus să aducă în țară rămășițele marelui ierarh în țară, dacă va fi posibil acest lucru.  Prin firma pe care o deține, de pompe funebre, va face acest lucru gratuit.

 „Știu că mulți s-au gândit la acest lucru și au încercat să rezolve problema de atâția ani. Sunt convins că rămășițele mitropolitului Visarion Puiu trebuie să ajungă în țara noastră, cât mai repede. Prin serviciile funerare pe care le am mă ofer să le aduc cu mașina funerară gratuit . Bine ar fi  să ajungă la Catedrala care se construiește în Pașcani”, a precizat omul de afaceri, Gelu Costăchescu.

 Marele ierarh  a trecut la cele veşnice pe 10 august 1964 în orăşelul Viels Maisons din nordul Franţei. În acest orăşel, mitropolitul Visarion Puiu şi-a aşezat primul loc de veci. Din testamentul care s-a păstrat în biblioteca de la Fribourg el a dorit să i se scrie numele pe cruce, data naşterii şi a morţii, dar şi numele ţării din care provine – România. Rămăşiţele pământeşti ale mitropolitului Visarion Puiu au fost strămutate în anul 1992 din Viels Maisons la cimitirul Mont Parnasse din Paris.

 Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi, şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. După război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus, între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Cod galben de vânt şi ninsori în toată zona Moldovei din această seară

Redacția

Saptamana Patimilor: Sfanta zi de marti

Redacția

Bătaie de joc la adresa voluntarilor, care trudesc pentru înființarea Centrului de Recoltare a sângelui!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site