NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Ortodocşii de rit vechi sărbătoresc mâine Crăciunul

Creştinii ortodocşi pe stil vechi sărbătoresc în seara aceasta ajunul Crăciunului, iar pe 7 ianuarie vor celebra Naşterea Domnului. Creştinii ortodocşi respectă în această perioadă calendarul iulian, decalat cu 13 zile faţă de cel oficial, adoptat de către stat.

Printre cei care ţin această sărbătoare se numără şi ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii, cât şi sârbii din Banat. Există de asemenea şi un număr de creştini ortodocşi care nu frecventează biserici de rit vechi care ţin sărbătorile de aşa natură. Astfel, asemenea colindătorilor, tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale vestesc astăzi în ajunul Crăciunului naşterea Mântuitorului. Odată întorşi acasă, colindătorii stau împreună cu familiile lor la o masă care poartă numele de Cina Sfântă. Acesta începe după ce se ivesc primele stele pe cer, ca semn al ghidării magilor către locul în care s-a născut Iisus.

În toată România există aproximativ un milion de creştini ortodocşi de rit vechi, iar în Iaşi există o singură biserică, Sf. Parascheva, unde se serbează Crăciunul după vechiul calendar. Comunitatea celor de rit vechi din Iaşi e constituită şi de numărul mare de studenţi basarabeni care sunt stabiliţi la studii atât la universităţi, cât şi la liceele ieşene.

La nivel mondial există mai multe biserici ortodoxe care încă sărbătoresc Naşterea Domnului pe 7 ianuarie, iar printre acestea sunt şi Patriarhia din Ierusalim, Biserica Ortodoxă Rusă, cât şi multe dintre mănăstirile de pe Muntele Athos.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

loading...
Advertisements

Related posts

O avocată din Iaşi propune ca interceptările dintre preot şi enoriaş sau medic şi pacient să nu fie publice

Redacția

8 ani de tradiție ștefaniană la Parohia Uda

Redacția

De astăzi începe Săptămâna Patimilor. Fiecare zi are o semnificație specială

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site