RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicii de familie nu au de unde să cumpere cititoare de carduri

Medicii de familie ieşeni sunt de părere că folosirea obligatorie a cardului naţional de asigurări de sănătate înce­pând cu 1 februarie 2015, după cum pre­vede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, nu este posibilă întrucât pe piaţă nu se găsesc, fizic, cititoare, iar comenzile pe care importatorii le-au făcut deja vor fi onorate abia peste câteva săptămâni.

Medicii care au încercat să-şi procure cititoare pentru cardurile de sănătate spun că, în unele cazuri, listele de aşteptare se prelungesc până în luna martie, ceea ce face imposibilă folosirea documentului medical, atât timp cât acesta nu poate fi citit. Situaţia aceasta este determinată de faptul că medicii de familie au fost anunţaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că numai două modele de cititoare – cu ecran şi tastură – sunt compatibile cu softul implementat de CNAS. „Sunt mai multe modele de cititoare, însă recomandarea tehnicienilor sunt aceste două tipuri, ACR 83 şi HID Omnikey 3821, pe care, dacă veţi suna la diferiţi importatori, veţi vedea că nu le mai au în stoc. Chiar dacă am vrea să folosim cardul de la 1 februarie, fizic este impo­sibil“, a menţionat un medic de familie ieşean.

Acesta a mai menţionat că, deşi CNAS şi MS intenţionează să-i oblige pe medici să folosească acest sistem în­cepând cu luna viitoare, în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate pe 2014, care este valabil până în aprilie 2015, decontarea serviciilor medicale se face pe baza raportărilor electronice făcute de cabinetele medicale. În plus, potrivit doctorului, CNAS şi MS încă nu au făcut încă precizări legate de posibilele incidente care pot apărea şi care pot afecta inscripţionarea datelor pe card, cum ar fi o pană de curent sau căderea reţelei care furnizează serviciile de Internet.

  

Conform proiectului de hotărâre de guvern pus în dezbatere pu­blică de Ministerul Sănătăţii, peste mai puţin de o lună, toate manevrele me­dicale, cu excepţia urgenţelor, nu se vor putea realiza fără prezentarea cardului de sănătate. Documentul medical a fost primit de 80% dintre asiguraţii din judeţul Iaşi. Documentele nedistribuite au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate care se ocupă de o a doua distribuire a cardului în rândul asiguraţilor.

Cardurile de sănătate vor fi activate la cabinetele medicilor de familie, după ce codul PIN din fabricaţie 0000 va fi modificat cu o combinaţie aleasă de asigurat. După activarea cardului, asiguratul va introduce codul PIN de fiecare dată când va beneficia de servicii medicale.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Căpușele, pericolul din iarbă

Redacția

Numărul pacienților infectați a început din nou să crească în județul Iași

Redacția

„Doctorul de suflete” dintr-un spital suport COVID-19

Redacția
Încarcă...