Antreprenorii români trag un semnal de alarmă: avem o avalanșă de promisiuni electorale nesustenabile bugetar.
La final de octombrie 2024 Guvernul României a prezentat public Planul Bugetar Structural Național pe Termen Mediu 2025-2031, plan pentru reducerea deficitului bugetar pe care l-a prezentat Comisiei Europene. Prin acesta, Guvernul se angajează să asigure o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar de la 7.9% (estimat pentru 2024) până la un nivel de 2,5% din PIB în 2031.
Planul nu oferă însă claritate cu privire la modul în care se va obține această scădere în termeni reali, în practică. Ca reprezentanți ai mediului de afaceri din Romania ne manifestăm activ preocuparea cu privire la lipsa de sustenabilitate financiară a promisiunilor electorale. Suntem real îngrijorați cu privire la costul care se va răsfrânge în final asupra mediului economic.
Finalul de an este momentul realizării planurilor de afaceri pentru anul următor, dar într-un context marcat de impredictibilitate
Finalul de an este momentul realizării planurilor de afaceri pentru anul următor, dar într-un context marcat de impredictibilitate, planurile de dezvoltare ale antreprenorilor români sunt acum înlocuite de strategii de adaptare la cele mai pesimiste scenarii.
În „reforma fiscală” prevăzută cu aplicabilitate din 2025 se prevede un necesar suplimentar de cel puțin 1.1% din PIB în 2025,