NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

O sută de ieşeni primesc înapoi banii de Dacii daţi înainte de 1989

166 de ieşeni care înainte de 1989 şi-au deschis depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor putea fi despăgubiţi. În prezent, dosarele a 100 de ieşeni aflaţi în această situaţie au fost validate în urma verificărilor efectuate de BRD, a declarat „Ziarului de Iaşi” Mihai Dogaru, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România (APAR). „Conform evidenţelor Asociaţiei noastre, 166 de ieşeni sunt deponenţi îndreptăţiţi pentru a primi despăgubiri. În anul 2008, după ce s-a semnat protocolul pentru a despăgubi foştii deponenţi, s-a reconstituit baza de date. Banca a contactat o parte a deponenţilor iar majoritatea dosarelor sunt în curs de finalizare. 100 de ieşeni sunt validaţi în baza verificărilor băncii”, a declarat Mihai Dogaru. Potrivit acestuia, cei care au depus integral suma de 70.000 de lei înainte de ’89 şi nu au mai umblat în acele depozite urmează să primească, după calculele asociaţiei, circa 28.000 de lei, echivalentul a aproape 6.400 de euro.
 

Care sunt paşii de urmat

 
În vederea constituirii dosarelor de despăgubire, deponenţii CEC, moştenitorii acestora sau împuterniciţii desemnaţi se vor putea prezenta, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG nr. 392/2014, în orice agenţie BRD pentru depunerea unei Cereri împreună cu documentele doveditoare ale sumei depuse sau transferate, după caz, a transmis conducerea BRD. În primul rând, la dosar se va depune originalul cec-ului cu suma limitată şi/sau originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD. „Menţionăm că HG nr. 392/2014 stabileşte că vor fi acordate despăgubiri persoanelor fizice care au depus sume de bani la CEC SA în vederea achiziţionării de autoturisme până la data de 15 februarie 1992 şi care au transferat aceste sume la BRD”, se arată în documentul dat publicităţii de BRD. În al doilea rând, la dosar trebuie ataşată o declaraţie notarială pe proprie răspundere, în original, prin care deponenţii declară faptul că nu au încasat despăgubirea.
 
Prin declaraţie, se va atesta faptul că suma transferată la BRD nu a fost afectată în niciun fel până la data depunerii documentaţiei. Totodată, în vederea înlesnirii calculului despăgubirilor, deponentul trebuie să fie de acord cu prelucrarea datelor sale personale şi transferul acestora către Ministerul Finanţelor Publice sau orice altă autoritate sau entitate implicată. Nu în ultimul rând, la dosar se vor depune copie actul de identitate valabil, documentul în original care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie, decizie de divorţ, etc.), precum şi actul care atestă calitatea de moştenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original.
 

La ghişeu, începând cu 4 septembrie

 

„În cazul deponenţilor, moştenitorilor sau împuterniciţilor acestora care au obţinut o hotărâre judecătorească executoriecare prevede o sumă pe care Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a fost obligat să o achite, aceştia trebuie să se adreseze direct Ministerului pentru a depune o cerere şi copia legalizată de instanţa judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie”, a indicat conducerea BRD. Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 4 august 2014 cu scadenţa în data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despăgubire se vor putea prezenta la ghişeele băncii, în vederea punerii la dispoziţie a sumelor cuvenite, începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014. Detalii suplimentare pot fi obţinute în orice agenţie BRD-Groupe Société Générale sau la Asociaţia Păgubiţilor de Autoturisme din România, la numerele de telefon 031.804.66.23 şi 0723.592.038.

sursa ziaruldeiasi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

  
Advertisements

Related posts

Salariatii pot fi CONCEDIATI si prin e-mail

Redacția

Pandemia de coronavirus ar putea ieftini prețul la carne

Redacția

Școlile de șoferi, mai scumpe. Tarifele ar putea crește de la 1 iulie cu aproximativ 30%

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site