NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Taxele vor putea fi plătite către Fisc şi primării cu cardul

Ministerul Finanţelor Publice va publica în 10 zile un proiect de ordonanţă care prevede plăţile cu cardul la ghişeele ANAF, dar şi plăţi online pentru sumele datorate, precum şi posibilitatea contribuabililor de a efectua plăţile către Fisc, primării şi alte instituţii publice în acelaşi loc.

“Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghişeu, dar şi plata cu cardul online şi posibil alt acceptator de plată. Dacă vom implementa proiectul aşa cum îl gândim în momentul de faţă cu plata cu cardul, vom fi primii din lume care-l vom face. Ne comparăm cu alte agenţii fiscale, din câte ştim sunt destul de avansaţi şi australienii în acest sens. În momentul când vom ieşi cu proiectul de ordonanţă vom vedea în ce formă este, dar este foarte posibil să fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem”, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Ioana Maria Petrescu, în conferinţa de lansare a platformei ANAF prin care persoanele fizice pot solicita mai multe documente online. Ea a precizat că proiectul de ordonanţă, anunţat de premierul Victor Ponta, prezent la conferinţă, pune bazele legale ale unui astfel de sistem, însă pentru aplicarea sa este nevoie de o perioadă mai îndelungată, de 6-12 luni pentru ca o persoană să-şi poată plăti taxele cu cardul la ghişeu. Premierul a precizat că Guvernul realizează cadrul legal şi acordurile, investiţiile urmând să fie făcute de emiţătorii privaţi (băncile). La rândul său, Valentin Mavrodin, directorul Direcţiei Trezorerie şi Contabilitate Publică în MFP, a explicat că abordarea actului normativ este de a acoperi atât taxele achitate către ANAF, cât şi cele către primării. “Vrem ca trezoreria statului să devină acceptator de plată, pentru că problemele întâmpinate de ghişeul.ro (platformă pe care cetăţenii pot plăti online taxele locale – n.r.) în prezent sunt legate de experienţa pe care o au autorităţile locale şi costurile pe care le generează implementarea unui astfel de sistem. În România sunt peste 3.200 de autorităţi publice locale, costurile individuale sunt de 300 euro doar pentru interconectare, vorbim de 1,5 milioane euro extrapolând la toate autorităţile locale. Vrem ca trezoreria statului să ofere gratuit acest sistem către toate autorităţile locale”, a afirmat Mavrodin. El a arătat că, devenind acceptator, trezoreria poate oferi serviciul de achitare online gratuit pentru toate instituţiile publice din România, indiferent de natura obligaţiilor de plată. Totodată, toţi deţinătorii de carduri pot utiliza acest serviciu, scopul fiind de a interconecta toate instituţiile publice. “De asemenea, mai avem un act normativ şi lucrăm cu două bănci mari pilot, cu CEC şi BCR, pe un produs unde persoanele fizice clienţi ai acestor bănci, de peste 7 milioane, pot achita obligaţiile gratuit. Acest sistem vrem să-l conectăm la un moment dat cu aplicaţiile de internet banking ale băncilor – avem cadrul legal creat – şi atunci, dacă accesezi o interfaţă de internet banking, poţi să-ţi vezi obligaţiile de plată şi să le achiţi”, a spus Mavrodin.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Pensiile vor fi majorate cu 5 % din ianuarie

Redacția

Activitatea Palas Mall şi Iulius Mall Iaşi, suspendată temporar – Hypermarketurile, magazinele alimentare, farmaciile, PET Shop-urile şi curăţătoriile rămân deschise

Redacția

Deputatul Axinte printre parlamentarii de Iași care au votat pentru exportul buștenilor

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site