NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

O „scrisoare pierdută” incendiază PSD. Primarul Pantazi a făcut parte din planurile președintelui executiv al organizației Iași, pentru constituirea unui pol majoritar în BPJ, dar a picat la vot

Ocazie rarisimă de a vedea cum gândesc cei care fac politică în numele ieșenilor. Adevărata imagine a conducătorilor celui mai mare partid din Iași, desprinsă dintr-un document-bombă ajuns în posesia 7EST. O depeșă plecată de la Iași către liderul PSD Liviu Dragnea s-a rătăcit printre mai multe conturi de mail din filiala ieșeană. Scrisoarea de 8 pagini este o turnătorie de un umor involuntar nebun, ca de la Regiune pentru Centru, cum era pe vremea lui Caragiale, insă cererea adresată lui Dragnea este o informație absolut nouă: grupul „Chirica” cere suspendarea lui Victorel Lupu din funcția de președinte al filialei și organizarea de noi alegeri.

  

 

 Un document apărut pe 20 noiembrie pe adresele de mail ale mai multor membri importanți din PSD Iași dinamitează filiala. E o plângere pe-alocuri emfatică, prin alte locuri patetică, trimisă de la Regiune la Centru, ca pe vremea lui Caragiale, și, așa cum scrie la carte, este bineînțeles anonimă. Epistola întinsă pe 8 pagini s-ar putea numi „Umbra lui Nichita. La Iași”, dar are o încheiere-bombă: lui Liviu Dragnea i se cere suspendarea lui Victorel Lupu din funcția de președinte al PSD Iași și refacerea alegerilor.

 Chirica: „Suntem incompatibili”

Mailul a plecat de pe contul lui Vasile Cîtea, dar acesta nu-și asumă documentul. Materialul a circulat printre pesediști tot weekend-ul, pentru că era atașat unor dispoziții transmise în teritoriu de secretarul executiv al organizației județene. Documentul, trimis președintelui PSD Liviu Dragnea, are accentele unei turnătorii clasice, conținând exprimări naive, reproducerea unor scene din interiorul ședințelor din filială și o cerință imperativă: schimbați-l pe Lupu!

Reacțiile de la vârful PSD Iași au fost diplomate și ușor perplexe, însă răspunsul cel mai surprinzător este al primarului interimar Mihai Chirica, decis să dea cărțile pe față: „Știu acel material, a ajuns și la mine. Da, există incompatibilități majore între două grupări din PSD Iași, afirm clar că voi cere suspendarea lui Victorel Lupu. A alungat membri marcanți, cu anvergură intelectuală, de la conducerea Biroului Politic și consider că o reformă în interiorul partidului nu este posibilă în aceste condiții”.

Spaima de Nichita

La București a ajuns, joia trecută, un alt document, asumat oficial de Mihai Chirica, semnându-se „vicepreședinte BPN”, în care se face o analiză tehnică, pe statut, a tuturor încălcărilor regulamentelor interne din cadrul Consiliului Județean din 13 noiembrie, când s-a ales Biroul Politic (BPJ). Acest material de numai trei pagini a ajuns la presă și cerea liderului Liviu Dragnea refacerea alegerilor pentru BPJ Iași.

Însă al doilea document, plecat din contul de mail al lui Vasile Cîtea, e altă poveste. Plângerea începe reliefarea influenței lui Gheorghe Nichita asupra filialei din Iași, chiar și la această oră. Formulările prezintă un mare disconfort stilistic și o ortografie precară. Pe o pagină întreagă se spune că „Nichita a devenit obiectul unor anchete penale desfășurate de organele competente ale statului român, în speță DNA-ul”. Mai departe, „pata de imagine din contul domnului Nichita amenința să se extindă și asupra imaginii și prestigiului filialei Iași a PSD (…), deși cota de popularitate a domniei sale era undeva sub 7%”.

 O expunere romantică

Teza a fost pomenită de Gabriel Harabagiu, unul din colaboratorii de bază ai lui Mihai Chirica, imediat după ședinta cu scandal de la PSD, acesta afirmând pentru BZI că „Nichita conduce în continuare filiala prin interpuși”. În „scrisoarea pierdută” se afirmă dihotomia: „S-au cristalizat două puncte de vedere, unul reformator care a dorit să deschidă partidul tuturor cetățenilor, care a dorit să facă un altfel de politică și care a dorit să se desprindă definitiv de metehnele trecutului, dar și un al doilea punct de vedere, partizan vechilor cutume, prin care s-a considerat, în mod greșit, ca PSD-ul la Iași se poate opune cu succes voinței populare și dorinței ieșenilor de a fi reprezentați de un alt tip de politician”.

Expunerea introductivă are o concluzie: reușita la Centru a lui Mihai Chirica „a tulburat gândurile reprezentanților vechilor structuri care, încă mai simt atașament față de persoana domnului Nichita Gheorghe”. Virgulele nu ne aparțin.

 „Iași, Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaie sunt în deplin acord cu planurile noastre pentru viitorul acestui partid. Nu e vorba de municipiu, așa cum se spune, ci de toate organizațiile importante din județ.” Mihai Chirica, președinte executiv al PSD Iași.

Lovituri la ficat

În scrisoare se trece apoi la chestiune, ședința din 13 noiembrie: „Actualul președinte nu se poate rupe nici de vechile cutume de partid, nici de influența fostului președinte (…) conducând o ședință a Consiliului Județean în care s-au ridicat semne de întrebare, inclusiv cu privire la echipa de conducere de la nivel național”. Autorul epistolei îi transmite astfel lui Dragnea că are la Iași niște trădători.

Este relatată apoi ședința, semnalându-se că „grupuri de presiune au avut rolul de a incita la scandal și de a huidui orice punct de vedere contrar grupării Nichita Gheorghe”. Se spune că planul a fost stabilit dinainte și „coordonat de președintele de filială Victorel Lupu, omul de casă al fostului președinte Gheoghe Nichita”.

 

Delațiune la Dragnea: „Lupu ți-o coace!”

În ședință a fost scandal, iar documentul începe să dea drumul la bârfe: ”Impunându-i-se vicepreședintelui BPN Mihai Chirica să își exprime opinia doar la București”, și apare delațiunea supremă: „Lupu Victorel a lansat acuze la adresa conducerii centrale: <Domnul Dragnea și-a rezolvat problema la București așa cum a rezolvat-o și acum vrea să își pună oamenii și la Iași>, a susținut domnul Victorel Lupu.

Depeșa dezvăluie o concluzie: „S-a urmărit să fie înlăturați din viitoarea echipă de conducere toți cei care prin activitatea lor intrau în rezonanță cu conducerea centrală a partidului”. Apoi se face rezumatul întîmplărilor din ședința PSD Iași, subliniind încă o dată că s-a urmărit „contestarea mandatului președintelui Liviu Dragnea, acuzat de manevre de culise la Congresul partidului”, precum și faptul că „organizația Iași face opinie separată față de competența organelor centrale ale partidului”. Ideea principală este pedepsirea trădătorilor.

 Naiv: nu prinde rădăcini la Iași

Aparența de turnătorie ușor naivă transpare din tonul folosit, exact ca în perioada romantică a democrației din Țările Române, surprinsă atât de bine de Caragiale: „Toate cele precizate reprezentând rodul metehnelor fostului președinte care dorește să conducă în continuare filiala, prin interpuși”. Se declară astfel ferm pericolul ca Nichita să fie în continuare adevăratul lider.

În urechile lui Liviu Dragnea sunt susurate noi pericole: „Presa locală și națională a titrat faptul că apropiații fostului președinte Nichita au preluat conducerea filialei și că fostul președinte urmează să conducă, din umbră, Biroul Permanent Județean, în cauză filiala Iași a PSD”. Arsenalul de argumente folosit în depeșa către Centru este de un umor involuntar: „Populația majoritară nu mai este partizana vechilor structuri și vechilor cadre. Noua politică a PSD asumată la nivel național pare a nu prinde rădăcini la Iași, fiind respinsă”.

  LUPU suspendat!

Finalul este fără echivoc: „Ținând cont de încălcările statului PSD girate de noua echipă a președintelui LUPU, amintind și de noua politică a PSD asumată la nivel național și de așteptările populației cu referire la primenirea clasei politice, considerăm că actualul mod de a face politică a președintelui Victorel Lupu este incompatibil cu așteptările tuturor celor care doresc un PSD mai curat, mai puternic și legitim.

(…) Solicităm suspendarea domnului Lupu Victorel din calitatea de președinte al filialei Iași a Partidului Social Democrat, numirea unui președinte interimar care să pregătească filiala Iași pentru o Conferință extraordinară de alegeri.”

Până la reacții, o singură mențiune: numele LUPU apare cu majuscule în documentul original.

 Primarul Pașcaniului, Dumitru Pantazi, a făcut parte din planurile lui Mihai Chirica pentru constituirea unui pol majoritar în BPJ, dar a picat la vot. Și el este rezervat în privința escaladării conflictului: „Nu am auzit despre vreun mail trimis de către Vasile Cîtea lui Liviu Dragnea. Cât priveşte implicarea lui Gheorghe Nichita în partid, vă întreb şi eu: cum ar mai putea fi aceasta posibilă?! Hai să gândim logic! Suspendarea lui Victorel Lupu? Eu nu am fost în ţară când a avut loc Consiliul Judeţean. Nu ştiu ce a fost acolo. Am auzit şi eu că ar fi fost nişte discuţii, dar mai mult nu ştiu“.

 Articolul integral pe www.7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Neculai Enea candidează la Primărie, din partea ALDE

Marius Parteni

Alegeri parlamentare 2020: Cum vor putea vota cetăţenii aflaţi în izolare sau carantină

Redacția

Olariu despre activitatea PSD Iași: „Este o filială foarte slabă”

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site