RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Numărul gemenilor creşte constant la Iaşi, de la an la an

Recordul ultimilor ani a fost în 2007, când, din numărul total de naşteri, 6.964, 58 au fost multiple: 46 gemeni şi 12 tripleţi sau cvadrupleţi. România, ca medie, are totuşi o rată mică a gemenilor: 8 la mie, în Europa fiind de aproape 17 la mie. Care este cauza acestor diferenţe foarte mari? Cât adevăr este în afirmaţiile că vara se concep cei mai mulţi gemeni? Dar în acelea că trebuie să ai rude cu gemeni ca să ai şi tu?

 

  

Numărul sarcinilor multiple, precum şi cel al gemenilor născuţi la cea mai mare maternitatea din Moldova, „Cuza Vodă“, se află în creştere, în ultimii trei ani. De remarcat este însă că a scăzut comparativ cu acum zece ani, când a fost înregistrat un număr record de astfel de naşteri. Recordul a fost înregistrat în anul 2007, când din numărul total de naşteri, şi anume 6.964, 58 au fost sarcini multiple, mai exact  46 de gemeni şi 12 tri­pleţi sau cvadrupleţi. Atunci, Româ­nia avea un procent de sarcini multiple din total de 8 la mie. O rată mică totuşi, comparativ cu procentul din Europa, care era de 16,8 la mie. Cu toate acestea, numărul sar­ci­nilor multiple a scăzut, având în vedere că, în anul 2016, numărul ge­me­nilor a fost de 20, iar al sarcinilor multiple de 15, ceea ce înseamnă că doar 35 din cele 6.568 de naşteri au fost gemeni, tripleţi sau cvadrupleţi, fiind vorba de un procent de 5,3 la mie.

Reproducerea asistată

Din anul 2008 şi până în anul 2014, numărul nou-născuţilor ge­meni sau în urma sarcinilor multiple s-a menţinut între 27 şi 33 de cazuri, când a început să se înregis­treze o uşoară creştere, în 2015 şi 2016 fiind înregistrate 35 respectiv 39 de sarcini multiple. Medicii spun că motivul scăderii ar fi faptul că, la nivel european, în ceea ce priveşte reproducerea umană asistată, s-a introdus o procedură electivă. „În ultimii cinci ani, s-a introdus procedura SET (single embryo transfer), adică transferul electiv al unui singur embrion. Practic, în momentul de faţă, în reproducerea umană asistată, acesta este standardul.

În unele ţări e chiar reglementat prin lege acest aspect, tocmai pentru că impactul pe care îl are sarcina multiplă este unul costisitor pentru societate, iar o femeie care vine şi cere ajutorul pen­tru a concepe un copil, vrea să fie unul sănătos, nu vrea să stea în spital şi să aibă pro­bleme. Prin introducerea acestui SET, rata de sarcini multiple la nivel european a scăzut de la 24 la mie la 17 la mie, lucru care este valabil şi în Ro­mânia; în ultimii ani, tendinţa este de a transfera un singur embrion“, a explicat dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie, cu specializare în me­di­cina reproductivă, şi director me­di­cal al Maternităţii „Cuza Vodă“. Un aspect care trebuie reţinut este că în România utilizarea tehnicilor de reproducere umană asistată este mult mai redusă decât în alte ţări europene. Dacă în anul 2016 s-au făcut 3.500 de produceri de reproducere uman asistată, în alte ţări numărul a ajuns la 20.000 sau chiar 60.000 de proceduri.

Complicaţia principală: naşterea prematură

Medicii spun însă că sarcina multiplă, indiferent cum a fost obţinută, în mod natural sau prin proceduri de reproducere umană asistată, se asociază cu o morbiditate şi cu o mortalitate fetală şi maternă crescută, fiind urmată de diferite complicaţii. Cele mai frecvente sunt avortul spontan, hipertensiune arterială gestaţională, diabet zaharat gesta­ţional, preeclampsie, edeme importante ale membrelor inferioare, însă cea mai importantă este naşterea prematură.

„Sarcina multiplă are un risc de nouă ori mai mare pentru naşterea prematură înainte de 37 de săptămâni şi de 12 ori mai mare decât înainte de 32 de săptămâni. Atunci când un copil se naşte înainte de 32 de săptămâni, are undeva între 1.500 – 2.000 de grame, adică are nevoie de un suport complex, multidisciplinar“, a completat mediul ieşean. De asemenea, un alt aspect de care trebuie să ţină cont femeile însărcinate cu gemeni este că în cazul ovulaţiei multiple uterul este mult mai solicitat. Acestea trebuie să aibă mai multă grijă, să facă mai multe controale la medic decât în timpul unei sarcini normale, iar repausul la pat este extrem de important, în special începând cu al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, când riscul de naştere prematură este foarte mare. În funcţie de activitatea fizică desfăşurată, dar şi de solicitarea de la locul de muncă, se recomandă concediu medical sau concediu de odihnă înainte de termenul legal de acordare a acestuia.

Vara, şanse mai mari

Medicii mai spun că şansele pentru a concepe gemeni sunt mai mari vara. „Acest lucru se datorează faptului că lumina soarelui are un efect în sensul creşterii secreţiei de FSH, adică hormonul de stimulare foliculară, iar asta se întâmplă vara. De aceea se zice că ţările mediteraneene au în general o rată mai mare de sarcini multiple“, a mai spus dr. Bodgan Doroftei, director medical al maternităţii. De asemenea, şansele de a avea gemeni sunt mai mari în cazul femeilor care au rude de gradele I şi II care au avut sarcini gemelare, existând o legătură generică. Un alt factor este vârsta, incidenţa gemelarităţii fiind maximă până la 37 de ani, precum starea de nutriţie, fiind mai frecvent la femeile cu talie şi greutate mare. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Istoria căii ferate Pașcani – Târgu Neamț

Redacția

Vouchere sociale 2024. Lista beneficiarilor a fost finalizată. A fost majorat nivelul maxim al veniturilor pentru acordarea tichetelor

Redacția

Cum poate fi schimbată imaginea României de groapă de gunoi a Europei? Tanczos Barna: Începem prin a nu mai arunca deșeuri de la balcon

Redacția
Încarcă...