RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Noul standard al integrității propus de guvernanți: pot primi donații de la infractori, dacă ele sunt trecute în declarația de avere

În logica Ministerului de Interne, președintele Iohannis poate accepta cadou o casă de la Sebastian Ghiță, premierul Cîțu nu are de ce să refuze o șalupă oferită de Dorin Cocoș, iar ministrul Bode poate conduce un Porsche dăruit de Nuțu Cămătaru. Important e să le declare.


”Integritatea în exercitarea funcțiilor și demnitățiilor publice” este titlul Legii nr. 176 din 2010, cea care a introdus obligativitatea completării declarației de avere și a celei de interese pentru oamenii care dețin posturi publice. Deși declarația de avere și cea de interese reprezintă acte personale, acestea devin publice tocmai pentru a proba integritatea celor care ocupă funcții în instituțiile statului. Libertatea a publicat o investigație în care a arătat că generalul Tiberiu-Silviu Dumitrache, aflat la comanda Direcției Generale de Protecție Internă are în proprietate, conform declarației de avere, un domeniu în suprafață de 31.565 mp pe care e plasat un conac de 2.675 mp. Terenul și locuințele cu lift, piscină olimpică și heliport, reprezintă donații făcute celor doi copii minori ai generalului Dumitrache de către străbunici, care sunt părinții lui Liviu Luca. 

Pentru acest conac, fostul lider sindical, care ispăsește în alte dosare o pedeapsă de 10 ani de închisoare, este acuzat și judecat. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Luca de deturnarea astfel 3 milioane de euro. Prin donația către copiii generalului Dumitrache, scrie DIICOT în rechizitoriu, de fapt ”imobilul a ajuns iar în posesia lui Liviu Luca”. DGIPI, instituție condusă de generalul Dumitrache și subordonată Ministerul Afacerilor de Interne, a transmis către public, la întrebările Libertatea, un răspuns. DGIPI susține că este în regulă ca șeful serviciului său secret să dețină această proprietate pentru că donația către familia lui s-a făcut ”în conformitate cu rigorile legii”. De parcă cineva a pus la îndoială actul donației. Da, am scris că donația a urmat calea normală. Dar nu acesta era subiectul!  Șeful serviciului secret al MAI, cel care-i verifică de vulnerabilități, ca să fim eleganți, pe toți polițiștii și jandarmii țării, are tocmai el ditamai vulnerabilitatea în dosar. Are în patrimoniu o donație, acceptată în numele copiilor săi minori, de la un infractor. Proprietatea primită gratis de general este obiectul unui proces penal. Ministerul condus de Lucian Bode mai transmite că generalul Tiberiu Dumitrache nu a ascuns donația, fiind trecută în declarația lui de avere.

Ministrul susține așadar că totul este OK pentru că donația este trecută în declarație de avere!  Dacă mergem în logica ministrului Bode, atunci oricare bugetar din țara asta poate să primească donații în numele familiei de la oricine se oferă. Președintele Klaus Iohannis poate primi de la fugarul Sebastian Ghiță, premierul Florin Cîțu, de la Dorin Cocoș, iar ministrul Lucian Bode de la Nuțu Cămătaru. Important e ca donația să fie trecută în declarația de avere. Donația către familia generalului Dumitrache a avut loc la câteva luni după ce Liviu Luca a început să fie audiat de procurorii DNA în spețe penale, finalizate cu condamnări pe care le execută acum în închisoare.

  

continuare pe libertatea.ro

Related posts

Piața din deal va fi închisă de luni, pentru curățenie și schimbarea tarabelor

Marius Parteni

DREPT LA REPLICĂ

Redacția

Bani de la bugetul local pentru continuarea lucrărilor la Catedrala din Pașcani

Teona Gherasim
Încarcă...