RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

NewsPascani.com pune la dispozița cititorilor dosarul „AgroComplex” care se află pe masa de lucru a procurorilor DNA (DOC)

Dosarul care a speriat clasa politică din Pașcani poate fi consultat de astăzi pe NewsPascani.com. Documentele din dosar sunt acte publice și au fost aduse pentru prima dată la cunoștința mass-mediei, în campania electorală din 2012, de către fostul primar Grigore Crăciunescu.

Din documentele prezentate reiese că între semnarea contractului de închiriere a celor 60 de hectare teren din Cuva Barajului Lunca și luna septembrie a anului 2007 au intervenit o serie de disfuncționalități ale aparatului de specialitate din subordinea primarului, dar și din partea aleșilor locali.

Astfel, în anul 1997 în urma unei licitații publice, AgroComplex Lunca Pașcani S.A. închiriază terenul de 60 hectare din Cuva Barajului. Despre acest teren oamenii au afirmat în nenumărate rânduri că era lucrat din anul 1990, fără a avea acte și fără a plăti ceva. În urma unui control de Fond Funciar generat de reclamațiile oamenilor ce nu au fost împroprietăriți, Primăria preia în administrare acel teren de la compania de stat, Regia Apelor Bacău, ce realizează lucrările la baraj. Apoi îl închiriază cu acte în regulă însă pe un preț derizoriu, 500 kg de grâu/ha, către firma consilierului independent, la acea vreme, Dumitru Pantazi.

  

La încheierea contractului au fost stabilite condițiile de exploatare și de reziliere a contractului, dar și o clauză de penalități întârziere de 5%/zi,  clauză ce dăinuiește și astăzi în unele contracte ale Primăriei.

În anul 2002 fără o nouă licitație se hotărăște prelungirea acestui contract cu încă 5 ani de zile, iar firma AgroComplex Lunca Pașcani S.A. își continuă exploatarea acelui teren. Din motive necunoscute, reprezentanții firmei nu au plătit chiria ani buni de zile, prima plată de 5000 de lei fiind realizată în februarie 2005.

Cu toate acestea contractul nu a fost reziliat, iar în contabilitatea municipalității aceste datorii nu apăreau pentru că un funționar uita să le înscrie. Astfel că, în septembrie 2007 firma AgroComplex Lunca Pașcani a ajuns să aibă datorii de 962.950 lei.

Cum Curtea de Conturi aflase de această afacere, iar firma AgroComplex Lunca Pașcani tocmai ce accesase fonduri europene în valoare de 3.000.000 de euro, pe baza unor certificate care atestau că nu au datorii la bugetul local, consilierii locali au fost chemați la vot pentru a radia această datorie.

La o lună de zile după adoptarea hotărârii, prefectul de Iași, Nicușor Păduraru, a atacat în justiție legalitatea acesteia. În acest moment, în conformitate cu prevederile legii, reprezentanții Primăriei au fost informați că hotărârea adoptată nu-și mai produce efectele până când instanța nu se pronunță definitiv.

Secretarul Mircea Zuzan ia act de această informare și comunică printr-o adresă Serviciului de Finanțe Publice Locale că această hotărâre este suspendată. Mihai Bodoașcă, șeful Serviciului de Finanțe Publice Locale care trebuia să reinstituie debitul a susținut în trecut că nu a înscris din nou în contabilitate datoriile firmei primarului Dumitru Pantazi, deoarece înștințarea secretarului nu a ajuns la serviciul său.

În februarie 2008 Tribunalul Iași anulează hotărârea constatând că nu exista cadru legal pentru ca aceste debite să fie radiate, iar Primăria declară recurs pe care îl pierde în septembrie 2008. Cum însă conform vechiului cod de procedură hotărârile din apel nu se transmiteau din oficiu, în mod inexplicabil juristul care s-a ocupat de dosar a uitat să ceară comunicarea ei.

În 2012 fostul primar Grigore Crăciunescu află de această sentință și cere să i se comunice de la Serviciul de Finanțe Publice Locale cuantumul datoriilor pe care AgroComplex Lunca Pașcani le avea. De la serviciul respectiv primește o adresă din care rezultă că hotărârea de radiere a datoriile era încă în vigoare pentru contabilitatea municipalității, și deci firma lui Dumitru Pantazi nu avea datorii.

În plină campanie electorală primarul Grigore Crăciunescu anunță prin intermediul presei că a făcut plângere la DNA împotriva lui Neculai Rățoi, Dumitru Pantazi, Mihai Bodoașcă și Mircea Zuzan. La aproximativ trei ani de la acel moment procurorii DNA au început ancheta în acest caz și au luat primele măsuri împotriva consilierilor locali și funcționarilor publici: sechestru pe bunuri, interzicerea părăsirii localității și interzicerea contactului cu inculpații din dosar.

Vezi documente!

Curtea de Apel Iași

Dosar Contract și Procese AgroComplex

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Autoritățile locale au plombat la foc automat groapa de pe strada„ Dragoș Vodă”, în care și-au rupt mașinile mai mulți șoferi

Marius Parteni

ANM anunţă ploi în aproape toată ţara şi temperaturi variabile la început de septembrie

Redacția

Plombări amânate din cauza precipitațiilor!

Marius Parteni
Încarcă...