NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Nepăsarea pune cruce agriculturii din județul Iași

Agricultorii din judeţul Iaşi sunt de două tipuri. Cei săraci, care combat seceta cu rugăciuni de ploaie, şi marii investitori, care au reuşit să-şi gospodărească terenurile agricole în această perioadă extrem de aridă.

La ordinul Prefecturii, toate comunele din judeţ au înfiinţate comitete de evaluare a pagubelor din agricultură în urma fenomenelor meteo. În realitate însă, acestea nu fac mai nimic. Motivul, spun primarii, ţine de faptul că oamenii nu sunt informaţi, iar, ca urmare, aceste comitete nu au pentru cine lucra.

Agricultorii sunt sceptici în privinţa producţiei din acest an şi spun că este efectul lipsei de informare şi comunicare între primării şi comunitatea locală. Edilii ridică din umeri şi recunosc că nimeni nu le-a trecut pragul să întrebe de posibile despăgubiri pentru pagube în producţia agricolă.

„Oamenii se informează mai mult din media naţională. Noi am lipit pe uşa primăriei articolul cu măsurile recomandate pentru reducerea efectelor secetei; mai mult de atât nu avem ce face. Nu putem merge din poartă în poartă. Dintre agricultorii de rând, nimeni nu s-a interesat de procedurile de despăgubire. Zilele trecute a venit la noi o asociaţie agricolă, însă comitetul nu se întruneşte şi nu ia măsuri pentru persoane juridice, doar fizice”, a declarat Daniel Creţu, primarul comunei Victoria.

Aceeaşi situaţie se petrece şi la Drăguşeni, unde comitetul pentru evaluarea pagubelor agricole nu are activitate. Aici, sătenii îşi pun speranţele în ploaie. „Nu a venit nimeni la primărie, dintre săteni, să întrebe cum îşi poate evalua pagubele. Suntem o comună mică, oamenii din asta trăiesc, din agricultură, dar ei nu ştiu cum să procedeze”, a spus Viorel Ciubotaru, edilul din Drăguşeni.

La nivelul Prefecturii Iaşi există o comisie pentru situaţii de urgenţă din care fac parte şi reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Iaşi. Nici la ei nu au ajuns solicitări în baza ordinului Ministerului Finanţelor nr. 197/2015, prin care producătorii agricoli care au culturile calamitate beneficiază de anularea impozitului agricol.

 „La noi se centralizează toate datele venite din partea comitelor de evaluare a pagubelor agricole, dar nu am primit nimic până acum. Este un proces mai lung”, ne-au spus reprezentanţii DAJ Iaşi.

Ce trebuie să facă agricultorii ieşeni

În prezent, păşunile şi fâneţele judeţului Iaşi ocupă circa 107.348 hectare, adică 28% din terenul agricol. Potrivit prevederilor art. 73 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, în cadrul anului fiscal curent pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile şi care afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole, norma de venit se reduce proporţional cu pierderea respectivă. Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se face la cererea persoanelor fizice ori asocierilor fără personalitate juridică, care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit de o comisie numită prin ordinul prefectului, formată pe plan local.

Potrivit legii, pentru ca agricultorii să poată beneficia de scutire trebuie ca peste 30% din producţie să fie calamitată, impozitul să fi fost stabilit pe baza normelor de venit, iar pentru producţia agricolă să nu fi fost încheiate poliţe de asigurare.

Ceea ce mulţi agricultori nu ştiu este că, în urma abrogării Legii 381/2002 privitoare la despăgubirea daunelor produse de factorii naturali de risc, „producătorii agricoli care doresc să beneficieze de despăgubiri trebuie să devină membrii unui Fond Mutual creat în baza OUG 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură”, arată reprezentanţii Prefecturii Iaşi. 

sursa ziarulevenimentul.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Conferință de presă PMP Pașcani (VIDEO)

Redacția

Lista proiectelor cu finanțare nerambursabilă acordată de Primăria Târgu Frumos

Oana Cordoneanu

Trafic restricţionat pe strada Mihail Kogălniceanu! Se plombează!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site