NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Miroslovești în pragul unui referendum: Ministrul Niță mai tare decât Guvernul USL. A promis asfalt și punte oamenilor din Mitești și Verșeni, dacă trec la comuna Ciohorăni. Primarii și parlamentarii tac!

Înainte de toate referendumurile care se doresc a fi organizate la nivel de țară, într-o localitate din județul Iași este pus la cale un astfel de demers la nivel local.

Vorbim de comuna Miroslovești, acolo unde s-au și strâns deja semnături pentru organizarea unui referendum prin care se dorește ca satele Verșeni și Mitești să treacă la comuna Ciohorăni. În spatele acestei inițiative s-ar afla un ministru din actualul Guvern USL. Este vorba despre Constantin Niță, ministrul Energiei. Planul de acțiune ar fi fost pus la cale chiar în zilele în care ministrul s-a aflat în comuna natală Cihorăni, când a participat la înmormnântarea tatălui său. De față, cum ne-au spus cei cu care am discutat noi, era și deputatul Neculai Rățoi.

Doi consilieri, de la UNPR și PSD, au strâns deja semnături

  

Situația ivită în această localitate este una hilară. Dacă reprezentanții USL au promis investiții pentru a obține voturile în bătălia electorală din decembrie 2012, acum la nivelul acestei localități, alocarea unor fonduri este privată de trecerea celor două sate la Ciohorăni. Demersul din Miroslovești  poartă semnătura a doi consilieri locali. Ion Popuțoaia de la UNPR și Iulian Bogza de la PSD. Dacă stăm bine și analizăm, vorbim de reprezentanți ai unor formațiuni politice care fac parte din actul de Guvernare și susțin politica USLCei doi au depus la secretariatul Consiliului Local un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum, prin care populația să fie consultată pe acest subiect. Faptul că în spatele acestui demers se află ministrul Energiei este confirmat de un cetățean care în trecut a fost timp de 27 de ani președinte de CAP, în Ciohorăni. Îl cheamă Alecu Șoimaru. Omul crede tare în promisiunile ministrului.

Niță ar fi promis: Punte peste Moldova în zece zile și 6,5 km de asfalt până la Crăciun         

După cum a susținut bătrânul Alecu, promisiunile ministrului Energiei au fost extrem de mărețe.”Am fost la înmormântarea tatălui,  a lui și lui Tudorache care este viceprimar la Ciohorăni. Înainte am stat de vorbă cu el. De față era și deputatul Rățoi și mulți alții. Mi-a spus că dacă semnăm pe acele acte cu trecerea la Ciohorăni, în zece zile ne face puntea, iar până la Crăciun vom avea 6,5 km de asfalt. E bine, nu putem să mai stăm așa. Râd unii de noi, că o să ne uscăm izmenele în pod”, a susținut Alecu Șoimaru.

Consilierul Popuțoaia:”Lăsați-l pe domn ministru. Avem problemele noastre”

Principalul motiv, așa după cum ne-a fost explicat de către unul din consilierii care susțin proiectul, pentru care comuna Miroslovești a ajuns în această situație se datorează factorului politic. Promisiunile neonorate, dar și presiunea exercitată de către fostul consilier județean PSD – Dinu Apăvăloaei pentru a obține bani din bugetul local pe lucrări ce au fost efectuate doar pe hârtie, i-au determinat pe inițiatori să apeleze la cei din Ciohorăni.”Ei au asfalt pe toate drumurile și râpele. La noi nu se poate. Doar pentru cei din Soci și Miroslovești sunt fonduri, pentru alții nu. Firma Adems, a domnului Apăvăloaei, a făcut lucrări de mântuială. Puntea a fost distrusă, nu este cale de acces spre acea zonă cu terenuri. Asfalt nu avem, dar în Soci și Miroslovești se poate. Așteptăm să fie supus proiectul spre dezbatere”, a susținut Ion Popuțoaia.  Acesta a mai spus în discuțiile cu reporterii noștri că ministrul Energiei nu ar trebui pomenit în acest subiect.

 

Semnături false. Autoritățile tac

Listele depuse la secretariatul local conțin aproximativ 600 de semnături, așa după cum ne-a spus Ion Popuțoaia, însă pe unele dintre ele apar și cetățeni care au negat că ar fi semnat. Așa ne-a precizat astăzi secretariul Primăriei, Dănuț Ciobanu. El ne-a prezentat și câteva dovezi. Printre acestea și niște declarații aduse de unii cetățeni la Primărie, după ce au aflat că le-a fost folosită identitatea.

Trecrea la localitatea Ciohorăni pare să nu fie agreată de către mulți oameni din Verșeni. Ei s-au arătat indignați de intenția celor care pun la cale astfel de inițiative.”Să stea ăia acolo. Numai noi știm câte scandaluri au făcut rromii de acolo când au venit la Verșeni. E comuna lor, nu a noastră”.     

O echipă Actualitatea Tv a efecuat astăzi un demers jurnalistic pentru a afla și opiniile autorităților din cele două comune. Atât primarul din Miroslovești, Ionuț Gospodaru, cât și cel din Ciohorăni, Ticu Simion, nu au putut fi contactați pentru a prezenta un punct de vedere. Ei se aflau la ședință la Iași. Nici ministrul Energiei sau parlamentarii Neculai Rățoi sau Florin Constantinescu nu au putut fi contactați pe marginea acestui subiect.

 Surse politice ne-au precizat faptul că referendumul ce se dorește a fi organizat la Miroslovești, are de fapt în spate administrația din Ciohorăni. Această comună are în jur de 2.600 de alegători, iar cu cele două sate din Miroslovești, Mitești și Verșeni, s-ar alege cu alți 1.400 de cetățeni. Un număr care ar contribui la consolidarea statului de comună a Ciohorănilor, localitate în care s-a născut și ministrul Constantin Niță.         

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Dobânzile la Prima Casă pentru locuinţele noi ar putea scădea

Redacția

Președintele ARSACIS despre redevența datorată de ApaVital: „Ne vom conforma hotărârii judecătorești”

Răzvan Grecu

Restricții de viteză pe strada Grădiniței: 30km/h în loc de 50km/h

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site