RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Ministrul Muncii: Pensiile trebuie acordate pe criteriul contributivităţii

Pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii, iar guvernul vrea să găsească o soluție pentru revenirea „într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite”, spune ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Noi rămânem la principiul pe care l-am apărat întotdeauna şi apreciem că nu există mai multe categorii de români, unii care au muncit toată viaţa şi la final au o pensie pe criteriul contributivităţii, dar cu siguranţă o pensie care le acoperă strictul necesar în ceea ce au nevoie, şi alţii pentru că s-au descurcat să-şi promoveze legi speciale beneficiază de un regim aparte. Intenţia noastră este să găsim toate soluţiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite. Din păcate, nu gestionez eu activitatea din Parlament şi optica pe care o au parlamentarii în promovarea unor asemenea acte normative şi mi-e greu să răspund pentru o chestiune care priveşte un obiectiv politic al unui partid sau altul”, a spus, miercuri seara, ministrul, la B1 TV, potrivit Agerpres.

Ea a subliniat că pensiile trebuie acordate pe principiul contributivităţii.

„Eu vă spun ce cred eu că trebuie să se întâmple într-o lume normală: pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii. Atât cât ai muncit, atât cât ai reuşit să munceşti şi să duci contribuţii pentru pensia ta de-a lungul vieţii active trebuie să se regăsească într-o pensie decentă, iar societatea are datoria să facă mai mult pentru aceşti oameni. Cei care s-au descurcat şi au pensii speciale reprezintă o categorie susţinută în plan politic prin adoptarea de legi speciale pentru beneficiile care sunt, practic, un plus faţă de ceea ce ei primesc pe criteriul contributivităţii şi care sunt acoperite din bugetul de stat, adică din banii noştri, ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră”, a adăugat ea.

  

Întrebată dacă în situaţia actuală se mai pot mări pensiile cu 40%, aşa cum este prevăzut în lege a se întâmpla la 1 septembrie, Alexandru a explicat că ministrul Finanţelor trebuie să prezinte mai întâi situaţia încasărilor la buget şi, „dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînţeles că Guvernul o va face”.

„În ceea ce mă priveşte, sunt în echipa guvernamentală cea care susţine – şi nu am o opoziţie de partea cealaltă, ci toţi colegii mei sunt conştienţi – susţine necesitatea creşterii pensiilor. Premierul este direct interesat de acest subiect şi a făcut şi declaraţii publice pe temă. Rămâne ca ministrul Finanţelor, aşa cum s-a angajat, să prezinte această situaţie a încasărilor la buget, respectiv a situaţiei pe care o avem la finalul acestei pandemii şi, dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînţeles că Guvernul o va face. Eu, personal, nu doresc să alimentez o stare de tensiune în populaţie, aruncând opinii, păreri, gânduri despre cum ar trebui să fie.

Sunt şi eu îngrijorată de evoluţia lucrurilor în economie şi pun umărul prin măsuri concrete pe care le luăm la Ministerul Muncii pentru a sprijini revenirea în activitate a agenţilor economici, a celor care muncesc în această ţară şi care generează venituri la bugetul de stat. Scopul nostru, şi eu mi-am asumat să muncesc pentru atingerea acestui obiectiv, este să ajutăm sectoarele din economie să revină în activitate. Cei care vor rămâne închişi vor fi doar cei din anumite categorii şi scopul nostru este ca această listă să fie cât mai scurtă, cu asigurarea măsurilor de protecţie care să-i sprijinim pe toţi cei care doresc să revină în activitate şi să ştiţi că nu sunt puţini”, a adăugat ea.

DIGI24

Related posts

100 locuri de muncă vacante în Pașcani, în scădere față de luna trecută (DOC)

Teona Gherasim

“Plăcinte poale-n brâu”, produs atestat tradițional al unei firme din Moțca

Redacția

SRI organizează pentru prima dată un exercițiu de securitate cibernetică

Redacția
Încarcă...